Geen categorie

Veni,vidi,vici !

Het muntportret van Julius Caesar

Kent u ze nog ? De gevleugelde woorden die Julius Caesar uitsprak, nu 2066 jaar geleden., Het was in het jaar 47 voor Christus, dat hij  zegde : –ik kwam, ik zag, ik overwon- Nu dankzij Walter De Donder, het migratievraagstuk weer vooraan op de agenda staat -niet in het minst bij cd&v-, kwam deze uitspraak van Caesar me weer voor de geest. Maar  dan wel in een hedendaagse context.

Sommigen lezers vinden het misschien een boude uitspraak als ik deze veni, vidi, vici , vrij vertaal als : wij (migranten) komen, zien wat wij niet leuk vinden en zullen overwinnen om één en ander te veranderen.  Niet waar en sterk overdreven zegt U ?? Dan geef ik je graag onderstaande voorbeelden

*Het is al lang niet meer getolereerd dat Zwarte Piet ook nog zwart mag zijn wanneer hij samen met Sinterklaas van Spanje naar België (of Nederland) afreist.

*De benaming Kerstmarkt is de voorbije jaren al op meerdere plaatsen verbannen en  vervangen door wintermarkt of iets gelijkaardigs (ook in onze eigen stad Turnhout)

*Alles wat via monumenten en zelfs straatnamen naar Leopold II en dus het koloniaal verleden van België verwijst, zou uit het straatbeeld moeten verdwijnen  https://newsmonkey.be/monumenten-leopold-ii-verwijderen-dit-vinden-jongeren-met-congolese-roots-er-zelf-van/

*Je mag zelf NIET bepalen aan wie je een huis of appartement NIET wil verhuren. Om dat te controleren dringen sommigen al heel lang aan op praktijktesten op de huisvestingmarkt. Sommigen zullen mij dit zwaar aanrekenen, maar zoiets doet bij mij een belletje rinkelen inzake de absoluut verwerpelijke en vermaledijde Gestapo-praktijken.

Deze opsomming is zeker niet limitatief (beperkend) maar louter illustratief !

Standaard

5 gedachtes over “Veni,vidi,vici !

 1. Irene zegt:

  Heel goed verwoord Dre zo gaat het tegenwoordig en ik vetmoed dat het nog zal verergeren in deze stad
  Blijf schrijven over hekele onderwerpen. Chapeau

  Like

  • Zo lang men de blogs die ik schrijf, zo talrijk blijft lezen…zal ik wellicht ook blijven schrijven, zo lang ik voldoende inspiratie heb natuurlijk 🙂 🙂

   Like

 2. Zelf ben ik Europees migrant. Inmiddels heb ik in 4 landen gewoond. Van mijn 6e tot 26e in Turnhout. Juist de jaren dat de basis van de persoonlijkheid gelegd werd. Van mijn ouders heb ik terecht geleerd dat migranten zich moeten aanpassen aan de zeden, gewoonten en de taal van het land en de streek waar zij (en wij dus ook) ons vestigen. Migraties van volkeren brengt met zich mee dat de maatschappij veranderd. Migranten brengen andere gewoontes en tradities mee. Allemaal prima. Het kan een verrijking van de maatschappij zijn. Maar heg mag niet zo zijn dat andere gewoontes opgedrongen worden. WIJ migranten moeten integreren. Niet andersom. En dat is dus het probleem van de huufige moderne kruistochten, of eigenlijk zichtbare en sluipende onzichtbare heilige oorlog van de vijfde kolonne die mu door Europa waart. Ik kan het dus alleen maar volledig eens zijn met dit zéér korte overzicht Dré Wolput. Chapeau!

  Like

Reacties zijn gesloten.