Geen categorie

Goed gezegd, Walter

Afbeeldingsresultaat voor fotos walter de donder"

Walter De Donder, kandidaat-voorzitter van CD&V kreeg de afgelopen 24 uur flink wat bullshit (*) over zich heen. En waarom ? De man waagde het om klaar en duidelijk te stellen dat er zich een probleem stelt inzake integratie. En dat deed hij in niet mis te verstane bewoordingen. Duidelijk te begrijpen en alles behalve wollig.

Nu is het niet zozeer  het aankaarten van het probleem wat hem wordt aangerekend. Nee, het gaat vooral om het gebruik van het woord ontvolken. Want, dat begrip is ook al eens in de mond genomen door extreem-rechts in Amerika en door het VB bij ons…

Vooral deze kritiek is absoluut ten onrechte. Want wat zegt de Nederlandse Encyclopedie over ontvolken ? “De sterke afname van de bevolking in een bepaald gebied. We zien dit probleem vooral op het perifere platteland (b.v. N-Friesland) en in bepaalde wijken in de grote steden.”

Wat mij betreft, ik sta volledig achter de stellingname van Walter De Donder en dat maakte ik hem duidelijk door volgende mail te sturen 

Geachte,
Wij kennen mekaar niet. Maar dat neemt niet weg dat ik aangenaam verrast ben door uw heldere uitspraken inzake migratie.
Voor alle duidelijkheid, ik ben geen lid van CD&V en ben zelfs partijpolitiek dakloos.
Als inwoner van Turnhout, de kleinste centrumstad in Vlaanderen, ervaar ik ook dat bepaalde wijken/straten in ‘mijn’ stad ontvolken.
Maar eigenlijk doet dat fenomeen zich voor in de ganse stad.
De stadsvlucht van ‘eigen mensen’ duurt nu al enige jaren.
Van de 45.000 inwoners zijn er nog slechts 30.000 ‘eigen mensen’.
Waar je 20 à 25 jaar geleden kon stellen dat de migratie in Turnhout nog ‘beheersbaar’ was is dat nu duidelijk niet meer het geval.
Vooral de laatste 10 à 15  jaar is de toename van vreemdelingen in een stroomversnelling gekomen.
Zo telt Turnhout, einde januari 2019,  maar liefst –690- erkende vluchtelingen, of 15,63 per duizend inwoners. Ondertussen blijft de kraan openstaan en is ook de gezinshereniging  lopende. In 2017 werden daartoe al 100 ‘kaarten’ afgeleverd. Wat erkende vluchtelingen betreft : Antwerpen telt ‘maar’ 13;42/1000 en in de warme stad Mechelen, van  opbouwwerker Bart Somers, is dat maar 6,06/1000…
Het aantal leefloners in Turnhout dan : in 2018, 25,06/1000; Antwerpen = 19,67/1000 en, alweer Mechelen = 19,47/1000
Van de ruim 2100 werklozen is slechts 48% van Belgische origine. 1 op 4 van deze werklozen staat onder de categorie ‘andere’…wat hoofdzakelijk leefloners zijn…
Wie niet (wil) inziet dat dit zwaar doorweegt  en zelfs een reëel gevaar vormt voor de sociale cohesie…is ziende blind.
Ik heb het ondertussen ruimschoots ‘gehad’ met al die politici, media, socio- en andere logen die ons, drammerig en opdringerig, blijven ‘bezweren’ dat ‘wij’ moeten aanvaarden dat onze steden steeds diverser zijn, dat wij ons daarop moeten aanpassen, dat wij niet langer ‘wij-zij’ mogen denken enz. …
Al die betweters staan mijlenver van de dagelijkse realiteit
Bovendien is het nog maar de vraag of er nog wel behoefte is bij al die nieuwkomers om mee te werken aan een wederzijdse integratie. Heel wat van die ‘groepen’ zijn ondertussen zodanig groot in aantal dat zij ‘ons’ niet echt meer van doen hebben (één voorbeeld : momenteel wonen er minstens 1.500 Roemenen in Turnhout… en is 15% van de inwoners van niet EU-herkomst, goed voor 6.440 personen, cijfers 2017) UPDATE : volgens de cijfers die De Tijd vandaag -31/10/10- publiceerde is dit nu één jaar later, 2018, al 17%…who can stop this ??!!
Ik heb alvast  de indruk dat al die mensen die ‘staan te roepen’ dat wij ons MOETEN openstellen voor iedereen, echt géén benul hebben van de cijfers en de moeilijkheden dat dit met zich meebrengt. Ik gebruik bewust niet het woord ‘uitdagingen’, want om die aan te kunnen, komen we rijkelijk tè laat
Kortom Mijnheer De Donder : respect voor uw duidelijke stellingname en laat u nooit of nimmer verleiden tot wollig taalgebruik, want daar hebben we al meer dan voldoende van…

(*) bullshit = letterlijk stierenschijt

Standaard

5 gedachtes over “Goed gezegd, Walter

 1. Fonne Van Mechelen zegt:

  misschien wel in de “Melkherberg” op de achterkant van een bierviltje (zoals in het kleine café aan de haven) uitgewerkt – de formulering was niet helemaal “je dat”‘ maar dat komt misschien omdat die andere haar kwebbel niet kon houden.

  Like

  • Ach, al die kritikasters moeten eens leren om zich niet zozeer te focussen op een, in dit geval slechts één -1- woord-gebruik. Iedereen zou zich beter richten naar de essentie van het aangekaarte probleem. Maar nee, de hakken in het zand zetten, de man beschuldigen van extremisme en racisme zodat ze zich kunnen verschuilen achter die ‘valse argumenten’ om -weer eens en dat al sinds veel te veel jaren- hèt probleem niet te moeten aanpakken. Dat is de vermaledijde tacktiek die men nu al bijna 30 jaar -ook al vruchteloos, zoals is gebleken op 26 mei ll- toepast tegenover het VB…Ik ben het allemaal zo beu geworden Fonne. Beu dat men ook in onze stad nog steeds NIET(S) werkt aan wederzijdse integratie. Zelfs de zo geprezen bruggenbouwers van FRISGEMIXT geven er na amper 4 jaar actief te zijn rond die wederzijdse integratie in Turnhout, al de brui aan. Andere prioriteiten in het leven klinkt het dan…

   Like

 2. RomanC zegt:

  Tja Dre. Wat kritiek kan doen bij een mens die het goed meent. Voor de verschuilende politiekers heb ik maar 1 zinnetje. Wie in de wol is grootgebracht, ontbreekt het aan levenskracht.

  Like

 3. Lucien devolder zegt:

  Heldere taal dre,spijtig dat de Turnhoutse politici er niks aan doet integendeel ze hebben hun postje te pakken en nu knoeien ze maar aan een woord SCHAnDE !

  Like

Reacties zijn gesloten.