Geen categorie

Muren optrekken

Afbeeldingsresultaat voor fotos berlijnse muur"

Een papieren krant heb ik al lang niet meer. Wel een digitaal abonnement op Gazet Van Antwerpen, Het Laatste Nieuws, De Standaard, De Tijd en De Morgen en ook nog eentje op Humo. Dit bespaart mij elke maand een flinke hoop papier en tegelijk ben ik elke dag weer ruim geïnformeerd. Wie zich moet verlaten op de websites van kranten en/of weekbladen, zonder abonnement, botst steeds meer op een betaalmuur.

 

Via sociale media lees ik dan wel eens kritiek omdat één of ander artikel van belang achter zo’n betaalmuur verscholen zit. Nu vind ik wel dat deze kritieken niet terecht zijn.

Als alles wat in de geschreven krant of op de website staat, door iedereen vrij kan gelezen worden op ’t internet, dan kunnen alle journalisten met vervroegd pensioen worden gestuurd. Want een journalistieke scoop, waarvoor de auteur ervan soms flink wat opzoekingswerk doet en veel geduld moet oefenen heeft dan géén enkele reden van bestaan meer. Ook het auteursrecht heeft dan niet langer nog zin.

 

Waar ik de kritiek soms wel kan volgen is wanneer één of ander artikel gelinkt wordt op de facebookpagina van de krant zelf. Als dat dan achter een betaalmuur zit is dat inderdaad een beetje raar en vervelend. Misschien kunnen redacties zich daarin wat breder openstellen ?

Andere muren die ik ook steeds meer zie optrekken in de media, is rond het vermelden van de herkomst/identiteit of nationaliteit van hen die allerlei misdaden plegen. Dat gaat dan zowel over berovingen, aanvallen op mensen, slagen en verwondingen enz. … Dat is wellicht ingegeven door het politiek correct denken en handelen. Maar is dat dan wel zo politiek correct ?

Vinden journalisten, eindredacteurs, redacties allerlei het dan beter dat we via de sociale media, via facebook vooral, van een Dries Van Langenhove, via het Vlaams Belang, of via pakweg sceptr.net die gegevens toch te weten komen ??

 

Stof tot nadenken, me dunkt !!

Standaard