Geen categorie

Sire : er zijn geen Belgen meer !

Afbeeldingsresultaat voor foto belgische vlag

Toegegeven deze titel, naar een uitspraak van Jules Destrée, zowat een eeuw geleden, is misleidend. Het gaat ook niet over de vorming van een federale regering of zo. Eigenlijk moet hier staan : Burgemeester Van Miert, er zijn -bijna- geen Belgen meer in uw stad.  Maar die titel krijg ik niet op één lijntje. Ik verklaar me nader in deze blog.
Volgens de bevolkingsstatistiek woonden er per 1/1/2018, 44.017 mensen in Turnhout, waarvan-36.356Belgen. In dit cijfer zijn ook inbegrepen de mensen die, behalve de Belgische ook nog een andere nationaliteit bezitten.

Turnhout groeit…en wordt toch kleiner

Maar als we kijken naar de herkomst van de inwoners van Turnhout, liggen de cijfers enigzins anders. Zo waren er in 2008 nog 32.932 inwoners van Belgische herkomst en 7.379 van vreemde herkomst. 10 jaar later echter, in 2018 zijn de cijfers als volgt : 30.235 inwoners van Belgische herkomst en 13.976 van vreemde herkomst. In 10 jaar tijd zijn er dus maar liefst 2.697 Belgen weggelopen uit Turnhout. Dat zijn er -23- per maand !!

Waarom heb jij mij verlaten *

Het is uiteraard niet de bedoeling om de politie achter deze weglopers aan te sturen. Maar een bevraging naar de redenen waarom al deze mensen Turnhout hebben verlaten, -een onderzoek waar ik al erg lang op aandring- is mijn inziens wel absoluut noodzakelijk.

Kere keer were **

Je kan immers deze grote stadsvlucht NIET keren als je de beweegredenen niet kent. Zonder die kennis kan je ook geen gericht actieplan ontwikkelen. Een uitspraak zoals deze van SP.a schepen van buurten en wijken (Jan Van Otten) die stelt blij te zijn dat zoveel kleurige (vreemde) mensen de weg naar Turnhout vinden…is duidelijk eentje voor eigen rekening. Het accordeert wellicht ook niet met de intenties en de cijfers van zowel de weggelopen als de nog resterende Belgen.

Uit de statistieken lezen we ook dat 50% (49,6%) van de inwoners tussen 0 en 24 jaar, nu reeds van vreemde herkomst is. Inzake werkloosheid is 51% van vreemde origine. En wat de leefloongerechtigden betreft is het aantal niet-Belgen, dubbel zo groot dan het aantal Belgen.

In de gehele bevolking evolueren we binnen de kortste tijd ook naar een verhouding van (minstens) één inwoner van vreemde herkomst tegenover twee Belgen. Ruim 165 nationaliteiten in onze stad. Zoveel verschillende mensen zoveel verschillende culturen ?

Je hoeft echt geen socioloog of andere deskundige te zijn om te beseffen dat dit niet de beste, meest gezonde verhoudingen zijn die een harmonieus samenleven kunnen of zullen bevorderen !!

Bronnen :
https://provincies.incijfers.be/dashboard/Dashboard/Nationaliteit-en-herkomst/
https://stat.mi-is.be/nl/dashboard/ris_nationality?menu=linecharts
https://arvastat.vdab.be/arvastat_detailtabellen_werkloosheid.html
* https://www.youtube.com/watch?v=lVDYPeqnJ6w
** https://www.google.com/search?q=kere+keer+were&oq=kere&aqs=chrome.0.69i59j69i57j0l4.3968j0j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8

Standaard

8 gedachtes over “Sire : er zijn geen Belgen meer !

 1. Ewika zegt:

  Awel hebt je gelijk ! Een wat ziet in onze bestuur wat deze mooi stad wat geweest! doe totaal niks !zelf totaal niks merken dat beter en goed verandering is na verkiezing ! Wel allen negatief ! Vel volk op straat wel geen belg! Wel ander! Wel ander cultuur! Ik bent geen racist! Maar gek wat loopt rond! Niet werken geen respect na belg tu! Totaal zero respect na bewoners van deze stad! Kan lang zever en alles nog wa maar als ik hier huis niet had ook verlaten deze stad!!! Wat jammer wat er wat is niet normaal!

  Like

  • Peter zegt:

   Ewika, bij die ‘vreemden’ telt de heer Wolput jou ook. Vraag is: vanaf wanneer ben je volwaardige Belg voor sommigen hé? Na 2 generaties of 3 of 4 … of blijf je door je kleurtje altijd ‘buitenlander/-staander’?

   Like

   • Mijnheer (?) Peter Van Litsenborg : voor de zoveelste keer sla je de bal weer eens mis in je reactie. NIET IK TEL, maar breng enkel de cijfers van de overheid -in dit geval de provincies- onder de aandacht van mijn talrijke lezers. Blijkbaar heb je het weer niet nodig gevonden om de bronnen die ik vermeldde zelf te raadplegen. Ik ben uw persoonlijke aanvallen ondertussen meer dan beu. Noteer dat dit de laatste keer is dat ik een reactie van u nog zal plaatsen. En ga dit nu maar breed uitsmeren op je FB-pagina en wat uithuilen bij je linkse vrienden.

    Like

 2. Lucien Devolder zegt:

  Weer een corekte verwoording dre,en wij de (brave) turnhoutenaar moeten dit maar blijven slikken ondanks de verkiezingen potverdorie zal die van de Spa is een welkom tapijt uitrollen! Op zijn Turnhouts gezegd… tzie zwert van t. Volk nongdedju !

  Like

  • Aan mij zal het alleszins niet liggen. Al enkele jaren publiceer ik in mijn blogs cijfers over de samenstelling van de Turnhoutse bevolking, de werkloosheid, het aantal leefloongerechtigden, waaraan Turnhout geld uitgeeft en hoeveel, enz. … Cijfers die bovendien beschikbaar zijn voor IEDEREEN die dat wenst. Maar ik moet ook al vele jaren vaststellen dat de ‘reguliere media’ dit niet publiceren. Als je eens door mijn blogs scrolt zal je merken dat ik dat ook VOOR 26/5/2019 al veelvuldig heb gedaan. Maar zelf ben ik géén politicus noch lid van een politieke partij. Ik doe dit enkel omdat ik van mening ben dat de Turnhoutse bevolking RECHT heeft op deze informatie !!

   Like

Reacties zijn gesloten.