Geen categorie

Fusie in zicht-zicht op fusie

Het stadhuis van Turnhout.

Zowel in mijn blogs als tijdens interviews op Radio Tos, heb ik al herhaaldelijk het thema FUSIE in onze stadsregio, belicht. Enkele dagen geleden maakte ik een paper, waarin ik de socio-economische verschillen tussen enerzijds Turnhout en Beerse, Vosselaar en Oud-Turnhout, met concrete cijfers, beschrijf.

Fusie ondenkbaar

Dan rest er maar één conclusie : een fusie binnen de stadsregio is gewoon ONDENKBAAR.  Spijtig dat deze paper geen aandacht kreeg in de lokale pers. Maar de nieuwswebsite DOORBRAAK achtte deze  wel voldoende relevant om het integraal te publiceren. (waarvoor dank) Ook bij radio TOS kon ik één en ander toelichten

Vermits alle cijfers te lezen staan in het artikel, ga ik ze hier niet allemaal herhalen. Wel enkele topics. Zoals het -erg grote- verschil in het gemiddelde inkomen per inwoner.

Waar in Turnhout het inkomen/inwoner 17.459€ bedraagt, is dat in Beerse 19.527€, Oud-Turnhout = 20.371€ en Vosselaar = 21.959€.. Tussen Turnhout en Vosselaar tekent zich een verschil af van 4.500€ per jaar af. Wetende dat de gemiddelde gezinsgrootte in Turnhout 2,3 personen is…spreken we over een verschil van 10.000€/jaar per gezin. Dat is dus de waarde van ruim 5 netto-maandlonen…

Wat rechthebbenden op een leefloon betreft :

Beerse = 31
Oud-Turnhout = 28
Vosselaar = 26
Turnhout = 710

Vermits een fusie ondenkbaar is, stel ik ook een aantal oplossingen voor om de armlastige stad Turnhout wel vooruit te helpen.

Je kan in de publicatie van DOORBRAAK  https://doorbraak.be/fusie-in-zicht-of-zicht-op-fusie/  alle cijfers en commentaren lezen. Veel leesplezier.

Interview met Radio TOS  http://www.tos.be/index.php/122-podcast/nieuws-2019/nieuws-2019-003/2134-fusie-voor-turnhout

Standaard