Geen categorie

Een streng bord

Het bord tegen zwerfvuil aan het skatepark in de Hannuitstraat

Met –alweer– een sensibiliseringsactie wil Turnhout het –aanhoudend– probleem van zwerfvuil te lijf gaan. Zelf ben ik niet zozeer een tamzak maar eerder een ongelovige Thomas.

‘We hebben nu een streng bord’ , hoorde ik groen schepen Boogers zeggen op radio twee. Een vol of leeg bord, dat ken ik. Een porceleinen, kartonnen of plastieken bord dat ken ik ook. Maar een streng bord ? Daar had ik het bestaan ervan nooit eerder vermoed.

Behalve een ongelovige Thomas ben ik verder ook alles behalve naïef.  Denkt men nu echt bij de diensten van de schepen, bij de communicatiedienst, dat men met een zogenaamd streng bord het zwerfvuilprobleem zal verdringen ?!

Niet geschoten is altijd mis, hoor ik ze daar al denken. Dergelijke actie zonder  begeleiding door een sterk controlerend en verbaliserend optreden zal mijn inziens weinig effect resSORTEREN.

Ook nog een tip : voor de verdere communicatie/borden zou ik het taalgebruik alvast ook aanpassen. In een stad waar  thuis in vele gezinnen géén Nederlands wordt gesproken lijkt me dat geen overbodige -sensibiliserende- luxe.

Inzake herkomst telt onze stad 15,6% inwoners van BUITEN de EU of rijke oesolanden. Verder blijkt dat voor 25,4% (1110) van de lln in het basisonderwijs het Nederlands NIET de thuistaal is. En dat is ook zo voor 20,6% (564) van de lln in het secundair onderwijs. Globaal gaat het dus over 23% van de lln in het basis- en secundair onderwijs samen.

Tenzij iedereen ervan uitgaat dat zwerfvuil en sluikstort enkel wordt veroorzaakt door personen die Nederlands kunnen lezen en verstaan

 

 

Standaard

Een gedachte over “Een streng bord

  1. Devolder lucien zegt:

    Ikken dat daar maar al te goed ik woon er vlak bij en bij een wandeling tracht ik de jeugd er op te wijzen van gooi je afval in de voorziene vuilbekken word ik bekeken ( ook door sommige ouders) moei je niet ! Laatst belde ik naar de politie van de markt dat er verschillende jongeren zaten te blowen en te dealen, hun antwoord was … dit moet je niet hier maar op de ringbaan melden,daar stond ik dan met mijn gsm en had geen ander tel nr bij de hand,en de politie van de markt kon me niet door verbinden,dus conclusie….. bemoei je niet het word toch niet opgevolgd door de bevoegde instantie!

    Like

Reacties zijn gesloten.