Geen categorie

Hoe kleintjes strijden.

Afbeeldingsresultaat voor fotos uz leuven

Foto : UZ Leuven
Begin 2016 overvalt ons het leuke nieuws. In het najaar zouden we de ouders worden van een tweeling. Trots, blij, een ultieme droom van ons. Twee meisjes. We kijken er naar uit.  Zo begint het verhaal van mama Joyce (De Sager) en papa Toon (Verheijen).

Op 24 september 2016 komen Maartje en Lise hallo zeggen. Ze moeten even naar de afdeling prematuren. Dat wisten ze. Daar waren ze als ouders op voorbereid. Het is bijna midden oktober wanneer ze bijna naar huis mogen. Een laatste routinecontrole.

En dan blijkt de grote vreugde plots te worden overschaduwd. Bij Lise is alles in orde, maar bij Maartje hoort kinderarts dr. Vercammen een hartruis. Die dag is professor Suys – een specialist in kindercardiologie- in het AZ Turnhout zoals elke woensdag. Hij komt Maartje controleren.

Het is die avond dat het verdict valt. Een hypoplastisch linkerhart. De linker helft van haar hartje, dat eigenlijk alles moet overnemen na de geboorte, is niet mee gegroeid. Het is kritiek die avond.

Behalve dat het echt wel onwezenlijk is om te zien dat je pas geboren tweeling, noodgedwongen moet worden gescheiden, is dit nog maar het begin van een lang, maar vooral erg moedig verhaal.

Een zware operatie volgt in november maar pas recent kwamen Joyce en Toon te weten dat Maartje op dat moment een stervend meisje was. Maar ze vecht, ze strijdt, slaat zich door tal van zware operaties en ingrepen. Maandenlang pendelen we tussen thuis, intensieve, oppas zoeken voor de tweelingzus, onzekerheid… Twee keer een periode van maandenlange onzekerheid. Maar ze vecht terug. Onze kleine strijder.
Vanzelfsprekend gaat in dergelijke situatie alle aandacht van de ouders èn van het ziekenhuis naar dit kleine, maar erg moedige meisje. Maar ondertussen zijn er ook nog de andere kinderen, famillie, vrienden…en uiteraard ook de ouders zelf.

En toen is bij Joyce en Toon het idee beginnen rijpen. Laat ons iets doen voor ouders en broers en zussen van kindjes die strijden voor een leven dat ze verdienen. Laat ons initiatieven nemen, projecten verwezenlijken om het hen zo aangenaam mogelijk te maken in het ziekenhuis want maar al te vaak hebben we moeten merken dat het voor ouders, broers en zussen geen evidentie is… Dat ze niet de ruimte krijgen of iets hebben om even de gedachten te verzetten. Om even tot rust te komen.

En zo is de stichting DeKleineStrijders ontstaan en werd één en ander vandaag voorgesteld aan de pers. Onze burgemeester Paul Van Miert en Jan Jambon steunen deze stichting voluit. Maar ook jij kan een steentje bijdragen. Hoe dat kan ? Via giften op rekening rekening IBAN BE41 0689 3410 8310 t.n.v. Stichting De Kleine Strijders te Hoogstraten.

Op de website https://www.dekleinestrijders.be/ kan je alle informatie vinden. Daar kan je bovendien ook hun blog lezen.

Zelf heb ik meerdere van die blogs gelezen. Maar niet allemaal. Het is immers moeilijk lezen met steeds weer betraande ogen.

https://www.rtv.be/artikels/de-kleine-strijders-staan-gezinnen-van-zieke-kinderen-bij-a71072

 

Standaard