Geen categorie

Geloof en hoop !

Afbeelding kan het volgende bevatten: auto

Met de opening van de -eindelijk- volledige randweg rond Baarle-Hertog, lijkt het wel of belangrijke en grote infrastructuurwerken, zoals ook Turnova in onze stad, een zeer lange aanlooptijd nodig hebben. Zowel in Baarle-Hertog als voor de invulling van de oude Brepolssite door Turnova, heeft men ruim 40 jaar nodig gehad.

Een nieuwe parking

Begin deze maand was het voor de eerste keer groot feest bij Turnova. Immers werd de parking geopend. Goed voor 380 grote parkeerplaatsen en ook een fietsenstalling voor 230 fietsen + fietspunt. Zelf ben ik al enkele keren een kijkje gaag nemen. Maar ook uit foto’s en/of facebookpost merk ik dat het aantal gebruikers momenteel nog erg laag ligt.
Nu mag dat welicht (nog) niet verbazen. Het is vakantieperiode en deze parking moet  zeker nog enige bekendheid verwerven.
Maar het belangrijkste is wellicht dat het shoppinggedeelte nog altijd niet ingevuld is. Een en ander is nu alweer uitgesteld tot het voorjaar 2020. Behalve dat we nu al vijf jaar weten dat Peeters-Govers (nu Albert Heijn) naar Turnova komt –opening voorzien op 11 september-, worden de lippen inzake een verdere invulling, nog steeds stijf op mekaar gehouden.
https://www.hln.be/in-de-buurt/turnhout/peeters-govers-naar-turnova~a574b2e8/

Retail al vele jaren onder druk

En eerlijk gezegd verontrust me dat toch wel. De retailsector in ons land, in Europa en zelfs wereldwijd staat al enkele jaren onder druk. En zeker niet alleen omwille van het stijgende aantal online shoppers. Ik telde in het weekend nog eens de leegstand in Turnhouts bekendste winkelstraat. Liefst -7- panden staan er leeg in de Gasthuisstraat, waarvan enkele al voor langere tijd.
https://www.encyclo.nl/begrip/Retail

Links en rechts hoor je wel eens vertellen dat winkel A of bakker B naar Turnova zal komen. Zo veel te beter als dat waar zou zijn. Maar met slechts enkele engagementen krijgt men uiteraard die duizenden m² shoppingruimte niet ingevuld.
Volgens wat we kunnen lezen in Matteüs 17,14-20 : Voorwaar, Ik zeg u: Wanneer gij een geloof bezit, ook al is dit klein als een mosterdzaadje, dan kunt ge tot deze berg zeggen: Verplaats u van hier naar daar en hij zal zich verplaatsen. Niets zal u onmogelijk zijn.

Maar met dit soort geloof kunnen we nog altijd geen shoppingruimte vullen. Want dan spreken we over louter materiële, maar vooral grote financiële belangen. We zullen de hoop maar niet opgeven zeker ?

Standaard