Geen categorie

“Ze pakken ons werk af !”

Afbeeldingsresultaat voor foto oosterweel

In perskomkommertijd kan je het wel eens voorhebben. Oud nieuws wordt dan plots weer hot. Zo ook met de aankondiging dat er -1.500- arbeiders nodig zijn om de Oosterweelverbinding in Antwerpen te realiseren. In april schreef HLN al dat er van die 1500, naast Belgen, ook veel uit het buitenland zullen worden gehaald. In GVA van 12/7 klinkt dan weer, dat het om minstens 1.500 buitenlanders zal gaan…
https://www.hln.be/in-de-buurt/antwerpen/gezocht-1-500-arbeiders-om-oosterweel-te-realiseren~ab6ad52c/
https://www.gva.be/cnt/dmf20190712_04507404/onderdak-gezocht-voor-minstens-1-500-buitenlandse-werknemers-voor-aanleg-oosterweelverbinding?fbclid=IwAR2jrskquCFYfyNBoTprOvVYG0ClLKIUuWsuVnnAb7Z-23uTS_KN8RmAqSY

Maar los van deze verschillende benadering stelt zich bij velen dat die (buitenlanders) ons werk komen afpakken ! Maar is dat ook zo ?! Als ik de VDAB- lijst van knelpuntberoepen 2019 overloop kan ik vaststellen dat heel wat bouwberoepen op deze lijst voorkomen.

De oorzaken daarvan kunnen te maken hebben met zowel (grote) tekorten op de arbeidsmarkt als een tekort aan vakbekwame mensen. Daarnaast spelen ook wel de specifieke arbeidsomstandigheden een rol.

Welke knelpunten inzake wegenbouw

Weg- en waterbouwarbeiders; Wegenwerker; Bedieners van bouwplaatsmachines; Bestuurder van bouwplaatsmachines; Bestuurder van betonnerings- en asfalteringsmachines; Kraanbedieners en -monteurs; Kraanbestuurder; Torenkraanbestuurder en Rigger-monteer. Op één na hebben al deze knelpunten te maken met grote tekorten op de arbeidsmarkt.

Klik om toegang te krijgen tot Knelpuntberoepen_lijst_2019.pdf

Opleiden van werklozen

Bekijken we ook even de werkloosheidscijfers. In de provincie zijn er ruim 12.000 laaggeschoolde werklozen van -40 jaar. 8.200 van hen wonen in de stad Antwerpen. Hebben deze duizenden werklozen allemaal de potentie in zich om te worden opgeleid tot één van die knelpuntberoepen in de wegenbouw ? Wellicht niet.

Maar dat neemt niet weg dat een grondige screening, in een samenwerking tussen VDAB, de wegenbouw en de stad Antwerpen of zelfs de provincie, kan leiden tot enkele honderden -geschikte-kandidaten voor een opleiding.

Dergelijke opleidingen duren meestal wel een tijdje. Daarom is het beter er NU aan te beginnen.

Conclusie : de stelling van ze pakken ons werk af is  NIET helemaal waar !!

Standaard

4 gedachtes over ““Ze pakken ons werk af !”

 1. Johan Boudry zegt:

  soms is de annonce in de krant moeilijk: ervaring gewenst! hoe kan je als “omgeschoolde” pas afgestudeerde dan werk vinden in een knelpuntberoep?

  Like

  • Daartoe beschikken we in Vlaanderen over de VDAB. Maar ik heb in mijn loopbaan al te veel moeten vaststellen dat nogal wat werklozen de VDAB te veel zien als een last en te weinig als een lust. Dit zowel inzake begeleiding naar een job als inzake beroepsopleiding !

   Like

 2. Johan Boudry zegt:

  Mooi maar “ervaring” is het knelpunt van het beroep, maak het mee met de dochter!

  Like

  • Studentenarbeid kan, net zoals vrijwilligerswerk in bvb een jeugdbeweging soms ‘erg behulpzaam zijn’ om bepaalde ervaringen op te doen en bij een sollicitatie te laten meespelen. Verder stel ik ook an een tijdje vast dat de arbeidsmarkt zo krap is de laatste tijd dat werkgevers hun ‘normen’ naat beneden bijstellen

   Like

Reacties zijn gesloten.