Geen categorie

Reconversie

Afbeeldingsresultaat voor fotos logo Philips lighting

“Wanneer het licht hier definitief uitgaat, kan niemand voorspellen” hoorden we in de reportage van RTV op 25 april ll. Dit naar aanleiding van 29 gedwongen ontslagen bij  Signify in Turnhout, dat is het vroegere Philips Lighting. Eveneens in deze reportage : “na deze ontslagronde blijven er nog een 480 werknemers over”.

https://www.rtv.be/artikels/29-gedwongen-ontslagen-bij-signify-turnhout-a67756

Eerder deze week passeerde ik om middernacht deze vroegere Philips-fabrieken langs de Steenweg Op Gierle. Helemaal in het donker. Zeer eigenaardig en zeker toch voor een lichtfabriek. Alsof de laatste inderdaad reeds het licht had uitgedaan.
Zo ver is het -gelukkig- nog niet. Maar ondertussen mag, moet zelfs al ernstig worden nagedacht over een reconversie -zeg maar herbestemming- van deze gebouwen en van de ganse site.
Reeds enkele jaren, (in 2015 officieel ingehuldigd) is het O.M.C. gevestigd op deze terreinen. Deze Open Manufacturing Campus richt zich vooral naar innovatieve maaKbedrijven. Een belangrijke partner, welke zeker ook een trekker kan zijn inzake een herbestemming van deze grote industriële site.
Maar dat alleen zal onvoldoende zijn. Alle mogelijke actoren moeten betrokken worden bij een eventuele toekomstige reconversie. Zoals de I.O.K, maar zeker ook de lokale en Vlaamse overheid.

Afbeeldingsresultaat voor fotos Ikea winkel
Verder moet men ook op zoek gaan naar mogelijke partners en/of bedrijven die kunnen zorgen voor nieuwe tewerkstelling. Ik denk dan -hardop- aan bijvoorbeeld de vestiging van een Ikea-winkel. Of zou een geothermiecentrale, zoals die dank zij enkele investeerders, in het vooruitzicht is gesteld voor (regio)Turnhout, ook geen onderdak kunnen vinden op deze site ?
https://www.tijd.be/ondernemen/milieu-energie/kempense-ondernemers-pompen-miljoenen-in-eerste-belgisch-geothermiebedrijf/10135765.html

Een goederenhub

Bij een eventuele reconversie kan ook worden gedacht aan een goederenhub. Vrachtwagens die in Turnhout moeten leveren verzamelen hun goederen in dergelijke hub. Van daaruit kunen dan, met kleinere bestelwagens, of zelfs met de fiets, de goederen tot in de winkels worden geleverd. Zo kan al dat vrachtverkeer uit het centrum worden geweerd !

DHL gaat in Gent pakjes leveren met de fiets

https://www.standaard.be/cnt/dmf20190109_04089869

Het zal wellicht een utopie zijn te veronderstellen dat ooit het aantal tewerkstellingsplaatsen die Philips in Turnhout creëerde (2.800) nog kan worden geëvenaard.

Maar dat mag niet beletten dat alle krachten worden gebundeld om een zo groot mogelijk aantal werkplaatsen aan te trekken !

Standaard

Een gedachte over “Reconversie

  1. Taverniers. Francis zegt:

    Men zou eens naar Hasselt moeten kijken naar :CORDA site,vroegere Philips vestiging,is een succesverhaal. ,zo goed zelfs dat er een treinstation is,googeld er maar eens op,ik ben er verleden jaar op visite geweest,indrukwekkend !

    Like

Reacties zijn gesloten.