Geen categorie

Omwenteling

Afbeeldingsresultaat voor fotos encycliek rerum novarum

De Pauselijke encycliek van  Paus Leo XIII in 1891 betekende een omwenteling. Die encycliek houdt zich bezig met de situatie van de arbeidersklasse en formuleert in de vorm van een aantal uitgangspunten de sociale leer van de Kerk.

ACW en geloofwaardigheid

Vandaag zijn we 128 jaar later en is de omwenteling van het Christelijke middenveld, wat zich jarenlang vooral veruitwendigde in het  ACW, groter dan ooit. Zo is dat  ACW, sinds het faillissement  van ARCO,  -noem het maar het bedrog ten aanzien van 800.000 spaarders die in de feiten aandeelhouders waren-  zo goed als van de kaart geveegd. Hun morele gezag wat tot 2011 nog vrij groot was, is zodanig ingekrompen als was het veel te warm gewassen.

En dat is ook wat ze eigenlijk hebben gedaan. Ze hebben zelfs hun naam ACW afgezworen en hebben dan beweging.net opgericht. Ik citeer uit hun beginselverklaring : “We zijn daarnaast ook breder een open netwerk. Waar dat zinvol is, zullen we daarom zeker niet aarzelen om samenwerking op te zetten met organisaties buiten het netwerk”.

En dat hebben ze de afgelopen jaren vooral gedaan met de PVDA. Ontelbaar zijn de organisaties onder de noemer van beweging, die avonden organiseerden met Peter Mertens van die PVDA. Of zelfs met andere (pensioen) deskundigen uit die kringen. Ontelbaar ook de ACV militanten en (ex)personeelsleden die hebben opgeroepen om voor PVDA te stemmen, zelfs op een lijst te gaan staan.

Om het met de woorden van cd&v’er Etienne Schoupe te zeggen : “mensen zoals Marc Leemans (ACV) hebben zeer links gezaaid en rechts heeft geoogst”

Farizeeërs UIT de tempel

Wat mij vooral stoort in deze Rerum Novarumtijden is de pure farizeeërshouding van de kopstukken zoals ACV voorzitter Leemans en CM voorzitter Van Gorp of bewegingsvoorzitter Peter Wouters. Zo durft of wil niemand van hen het woord migratie/vluchteling in de mond nemen als een reden, waarom zoveel mensen (extreem) rechts hebben gestemd.

Vijgen na Pasen

Nu een oproep doen tot de politieke partijen om de dialoog aan te gaan met de bevolking en het verenigingsleven, zoals Peter Wouters van bewegingnet doet, zijn echt wel vijgen na Pasen. (en zelfs bijna vijgen na de Ramadan) Als je uw organisatie graag en uitbundig laat infiltreren door het extreem linkse PVDA en tegelijk een oproep doet om zeker niet voor CD&V te stemmen…

https://www.tijd.be/politiek-economie/belgie-vlaanderen/Marc-Leemans-ACV-Kiezer-wil-geen-rechtser-beleid/10131757?f=e5deb90e-2972-40d6-a0fd-efb032cc5d4f&utm_medium=email&utm_source=SIM

Nu komen beweren, zoals Marc Leemans doet dat (regering) Leterme destijds uw arm kwam omwringen om Arco zo massaal eenzijdg te laten investeren in het noodlijdende Dexia is zeer ongeloofwaardig. Zeker voor iemand die er prat op gaat de rechts liberale regering te hebben getrotseerd…

Ik kan mij niet van de indruk ontdoen, moest Jezus Christus vandaag nog leven, dat hij deze farizeeërs zeker uit de tempel zou jagen.

Standaard