Geen categorie

Bezig Baasje

Afbeeldingsresultaat voor foto van een spinnenweb

Sociale economie is in Turnhout de voorbije jaren uitgegroeid tot big business. Destijds begon één en ander met twee VZW’s. Met name vzw Den Aas en vzw de Troef. Beiden opgericht onder de vleugels van OCMW Turnhout. Ondertussen is één en ander -letterlijk en figuurlijk- weggegroeid van het OCMW.

De kat en haar jongen

Het zenuwcentrum van die lokale sociale economie, is nu te vinden op het adres Beyntellus, 8 te Oud-Turnhout (achter Miko koffie) Wie op zoek gaat naar administratieve gegevens, op dit adres, komt tot de vaststelling dat er zich daar maar liefst -6- ondernemingen bevinden. Een kluwen waarin een kat maar amper haar jongen kan terugvinden.
Een web van vzw’s en bvba’s. Om te beginnen de reeds eerder genoemde ondernemingen Den Aas en De Troef en daarnaast ook nog de vzw AAS+. De BVBA’s zijn de volgende : Vastgoed cnsultancy & management, of afgekort VCM BVBA. Wassalon Gudrun BVBA en VCM Technics BVBA.

De spin in het web is overduidelijk Luc Ruts. Ofwel als (algemeen) directeur van de genoemde vzw’s ofwel als vennoot en zaakvoerder van de BVBA’s. (waarin ook één van zijn VZW’s genoemd is als vennoot)

Als je wat dieper zoekt in de ontstaansgeschiedenis van de bvba VCM, blijkt dit een overname te zijn van een privé-bedrijf. De lijst van mogelijke werkzaamheden/activiteiten van VCM bvba, zoals gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad is ellenlang en bovendien niet eens beperkend.

Ondertussen werd aan dit web van ondernemingen -3 vzw’s en 3 bvba’s- nog een BVBA toegevoegd, genaamd Veldekenshof feestservice. Zaakvoerders…Luc Ruts en Luc Op De Beeck. Nochtans had dit volgens mij ook perfect kunnen worden opgenomen in de reeds bestaande BVBA VCM…

De (slapende) vzw Projectencentrum werd opnieuw tot leven gebracht als 8e onderneming in het web van de sociale economie, geadresseerd op de Veldekensweg (net zoals het Veldekenshof) en dient als vormings vzw voor de mensen die als leefloner in het Veldekenshof terecht komen. Wie de voorzitter is van deze vzw ? Je raadt het al : inderdaad Luc Ruts.

Toch ook even vermelden dat het Veldekenshof een investering betekent van ruim 1 miljoen euro ten laste van de Turnhoutse belastingbetalers.

Wie, wat en waar

Waar al die vzw’s en bvba’s hun acticteiten dan ontplooien ? Den Aas kennen we vooral als uitbater van de fietspunten in Turnhout (Station, stadhuis, parking stadspark en Leopoldstraat) Verder is er in de Rubensstraat het strijkatelier Den Aas (naast ingang ziekenhuis) en die hebben nu als buur het wassalon Gudrun. De Troef en de BVBA’s VCM en VCM Technics hebben hun thuishaven in de Beyntellus, 8 en nu is er ook de nieuwste -dure- aanwinst met name het Veldekenshof.

Luc Op De Beeck -gewezen OCMW-voorzitter- die ook in heel wat van deze ondernemingen en vzw’s is vertegenwoordigd , koos blijkbaar ‘eieren voor zijn schepenmandaat’.

Immers nam hij per 2/1/2019 (dag van zijn aanstelling tot schepen) ontslag als ZAAKVOERDER uit zowel de bvba Wassalon Gudrun, de bvba VCM en de bvba Veldekenshof feestservice.

Het lijkt er heel erg op dat hij met deze functies zijn voorzorgen nam indien hij na de verkiezingen niet opnieuw in een uitvoerend mandaat terecht kwam. Dan zou hij -maar dan bezoldigd- als zaakvoerder aan de slag kunnen blijven van deze -3- bvba’s.

Door deze démarche is er in die respectievelijke bvba’s, geen link meer met het Turnhoutse politieke beleid en heeft Luc Ruts, bij wijze van spreke, vrij spel gekregen als enige zaakvoerder. Dat vind ik alles behalve een ‘gezonde situatie’

Tot slot wil ik ook nog het volgende vermelden. In meerdere van deze ondernemingen werden bijzondere volmachten toegekend aan de NV OPTIFISC uit Herentals. Boekhouding en fiscaliteit zonder zorgen. Dat ze hiervoor in Herentals zijn terecht gekomen heeft wellicht te maken met de niet-aanwezige expertise in Turnhout zelf. (SIC)

Standaard

Een gedachte over “Bezig Baasje

  1. Ivo Bollen zegt:

    Ik heb in mijn periode Als Ocmw voorzitter van Geel en voorzitter van Welzijnszorg Kempen , Luc Ruts leren kennen als een gedreven, sociale persoon. We hebben nog samen gezeteld in de werkgroep van VVSG, “ sociale economie”.
    Mijn vraag is simpel, hoeveel sociale economie werkplaatsen heeft Luc Ruts al naar Turnhout gehaald?

    Like

Reacties zijn gesloten.