Geen categorie

Leefloon in Turnhout onder de

Afbeeldingsresultaat voor afbeeldingen van een loep

Als ik hier zou schrijven dat de vreemdelingen in Turnhout, de afgelopen 4 jaar, met bussen werden aangevoerd…zou u mij beschuldigen van fake news. En toch is het  ten dele waar. Talrijke vluchtelingen werden wel met bussen aangevoerd om te worden ondergebracht in de Corsendonk-appartementen, in oktober 2015.

https://www.hln.be/regio/turnhout/vandaag-komen-asielzoekers-aan~a8870207/

Wat wel helemaal WAAR is zijn de cijfers die je in deze blog leefloon in Turnhout onder de loep zal lezen. Cijfers waarbij ik meteen ook enkele vragen wil stellen. De leeflooncijfers in onze stad zijn -in meerdere opzichten- atypisch te noemen.

Waar in België de meeste leefloongerechtigden vrouwen zijn (76.862V/67289M) is dat in Turnhout helemaal omgekeerd. Daar tellen we 320V tegenover 377M. Naar leeftijd bekeken vinden we in ons land het grootste aantal llns terug in de categorie 35-49 jaar. Zo niet in Turnhout waar het grootste aantal deel uitmaakt van de leeftijdsgroep 25-34 jaar.

De ommekeer doet zich voor vanaf 2015. In januari van dat jaar waren er 203V en 183M lln. September 2018 is de verhouding 337V en 377M. Uit mijn vorige blog weten we nog dat Turnhout -419- niet-Europese llns telt in 9/18. Beerse =8, Vosselaar=13 en Oud-Turnhout=8. Nochtans telde Oud-Turnhout er in 1/18 nog 17. Wellicht hebben ze daar een 10-tal helpen verhuizen naar Turnhout…

De helft van het aantal llns van buiten de EU, in het arrondissement Turnhout, wonen en worden betaald…in onze stad. Als we de vergelijking maken met Vlaanderen, telt Turnhout 2,6% van de lln, niet EU terwijl we slechts 0,7% van de Vlaamse bevolking uitmaken. De vergelijking met Antwerpen dan. In de periode 10/17 tot 9/18 waren er in Turnhout 25,47 lln per duizend inwoners. Antwerpen klopt af op slechts 20,32/1000…

De cijfers -nader bekeken- nopen mij tot volgende vragen en/of vaststellingen

1  Het lukt maar niet om een spreiding te bekomen van het aantal vluchtelingen llns over de stadsregio. evenmin over het arrondissement. De cijfers spreken voor zich en geven mij meteen gelijk in mijn redenering dat de stadsregio enkel maar wat spielerei is. Maar als een spreiding op kleine schaal al niet gewenst is, hoe kunnen we dan verwachten dat men ooit op Europees vlak tot een gedragen en eerlijk spreidingsbeleid kan/zal komen ?

2  Turnhout telt veel mannelijke, relatief jonge en in grote mate vreemde leefloners. Ondertussen kreunt de arbeidsmarkt al enkele jaren onder de niet-ingevulde vacatures en een lage werkzaamheidsgraad. Willen ze niet, kunnen ze niet of…zijn ze NIET GEWILD op onze -lokale- arbeidsmarkt ?

Je zou bijna gaan denken dat er een ontradingscampagne moet komen om erkende asielzoekers af te raden naar Turnhout te komen…maar dat zou uiteraard niet accorderen met de noodzakelijke promotie van onze stad waardoor in de nabije toekomst hopelijk wat meer kapitaalkrachtige mensen bij ons willen komen wonen.

bron : https://stat.mi-is.be/nl/dashboard/ris_cities?menu=map

 

 

Standaard