Geen categorie

Politiek en symboliek

Afbeeldingsresultaat voor fotos politiepost turnhout  markt

Ik ben van nature uit een redelijk ongeduldig iemand. Dat is één van de voornaamste redenen, waarom ik niet meer aan actieve politiek wil doen. Besluitvorming in de politiek -op alle echelons- verloopt meestal tergend traag. Maar ik ben wel iemand die een actieve mening blijf hebben over de politiek.

Zo plaatste ik recent een facebookbericht over de vraag ‘wat is er allemaal gaande met de politie in Turnhout’ in verband met het aanhoudende tekort aan manschappen. Wat trouwens één van de redenen is waarom de permanentie van de politiepost op de Markt enkele jaren geleden reeds werd afgebouwd.  Deze facebook-post lokte al bijna 70 reacties uit.

Symboliek of politiek

Op de laatste gemeenteraad ontspon zich naar verluid een erg pittige discussie over die permanentie op de Markt. Maar, een beetje  nuchter beschouwd, lijkt me dit vooral een symbooldiscussie. De aanwezigheid op de Markt is duidelijk nog een overblijfsel van voor de samensmelting tussen tussen de rijkswacht en de politie in Lokale politie èn de uitbreiding naar politiezones.

Want wees wel, een grotere centrumstad als Mechelen heeft ook géén politiepost op hun markt en/of uitgaanscentrum. Dichter bij huis is dat ook niet het geval in Herentals, Mol, Lier of Hoogstraten.

Trouwens, in 2004 had ik een fietsongeval op de Markt met een auto die toen het Marktplein wilde afrijden. De aanwezige agenten waren toen niet bevoegd om vaststellingen te komen doen en er moest dus een andere ploeg ter plaatse komen. Toevallig was dat in mijn geval zelfs een anti-banditisme ploeg, die het dichtst in de buurt was.

De aanwezigheid van een politiepost op de Markt heeft ook niet kunnen verhinderen dat het nieuw aangelegde pleintje tussen de Gasthuisstraat en de Driezenstraat is kunnen uitgroeien tot een seks- en drugspleintje

https://www.hln.be/regio/turnhout/man-verkrachtte-vriendin-16-van-dochter-in-stadspark-ik-ben-een-pedofiel-maar-de-pot-op-met-de-wet~acc1c519/?fbclid=IwAR3XMeJTnl7zvjwutQRivlY8FgGzg0_U5SbCLdIvSDyTTrIAMpawyly2jIk

Vlaanderen boven

Een andere symbooldiscussie is volgens mij de viering van de Vlaamse feestdag. Ben ik minder Vlaamse Belg of vind ik de Vlaamse autonomie minder belangrijk omdat dit jaar het feest zal doorgaan op 5, 6 en 7 juli ? Ik dacht het niet !

https://www.hln.be/regio/turnhout/turnhout-viert-vlaamse-feestdag-op-5-6-en-7-juli-vlaams-belang-misnoegd-over-nieuwe-formule~a9720469/?fbclid=IwAR0ifsjtHPNBQGcqVa961LpNGTFxOwtjowYSS1l9xZI9V4SpEH3oOJqy-eU

Ik heb niet het gevoel dat Turnhout zit of zat te wachten op deze symbooldiscussies. Wat uiteraard niet mag beletten dat het belangrijk is om tussen bestuur en politie te komen tot goede afspraken met de juiste prioriteiten. Dat kan NU al, met de beschikbare mankracht. Voor meer manschappen zal het hoe dan ook zijn zoals met de duivenvluchten : bewolkt, de begeleiders wachten om te lossen.

In de marge van deze debatten toch een pluim voor onze nieuwe Burgemeester. Paul Van Miert is niet te beroerd om mee te  gaan in een discussie op facebook en zijn gedacht te zeggen. Dat vind ik alvast een openbaring

Standaard

Een gedachte over “Politiek en symboliek

  1. Johan Boudry zegt:

    spijtig genoeg is de Vlaamse feestdag nog geen officiële feestdag! daardoor moeten de festiviteiten in het weekend doorgaan en daar kan ik inkomen!

    Like

Reacties zijn gesloten.