Geen categorie

Populisme of realisme

 

Afbeeldingsresultaat voor fotos indexen

In mijn vorige blog had ik het over de koopkracht. Dank zij een studie van De Tijd weten we nu –zwart op wit– dat een flink deel van de Belgische bevolking, onder de huidige legislatuur van NVA, CD&V, Open VLD en MR, collectief verarmde.

https://wolput.com/2019/02/15/staken-voor-koopkracht/

De Tijd berekende dat sinds de verkiezingen van mei 2014, de levensduurte al met 8% is gestegen. Als gevolg van een indexsprong in 2015 werden de sociale vergoedingen, zoals pensioenen, werkloosheid- en ziekteuitkering slechts met 6% verhoogd, en dat sinds 1/12/2012. (is amper 1% per jaar…)

Dit is, niet enkel voor hen die van een sociale uitkering leven, maar ook voor de laagste lonen je reinste en collectieve verarming.

Het wringt Maggie…

Dezer dagen kondigde Maggie De Block, aan dat ze 3.250 extra plaatsen wil creëren voor de opvang van het stijgende aantal asielzoekers. Bijna triomfalistisch deed ze kond van een extra bedrag van bijna 90 miljoen euro om de -volgens haar- puinhoop van Theo Francken op te kuisen…

Maggie blaast in deze warm en koud tegelijk. Aan de ene kant wil ze zorgen dat voor iedereen die in dit land komt een bed, bad en brood klaarstaat. Aan de andere kant wil ze via facebook ook ontraden om naar België te komen. Ik denk dat de vrees, dat bij potentiële asielzoekers vooral dat van dat bed,bad en brood zal aanslagen, meer dan gegrond is.

Geen populisme, wel realisme

Het is ook goed om de asielkosten in ons land eens op te lijsten. In 2016 kostte dat 1,3 miljard. Ook voor 2017 werd 1 miljard in de begroting voorzien en 2018 zal wellicht in dezelfde orde van grootte zijn.

https://www.tijd.be/politiek-economie/belgie-federaal/Vluchtelingencrisis-kost-Belgie-1-3-miljard/9822208

NIET inbegrepen zijn de vervolgkosten, na een erkenning als vluchteling. Zo bijvoorbeeld in het leefloon hebben in 2016, 27.500 vluchtelingen een leefloon ontvangen. Goed voor een bedrag van 188 miljoen. Hierbij zijn de personeels- en administratieve kosten niet meegerekend. Andere vervolgkosten situeren zich in de gezondheidszorg en kinderbijslag evenals in de gezinshereniging

https://www.hln.be/de-krant/recordaantal-vluchtelingen-krijgt-leefloon~a2ae7af9/

Ter vergelijking : één indexverhoging van 2% voor de pensioenen kost -jaarlijks- 900 miljoen…

Wel Maggie, het wringt mij dat jij je opwerpt als de behoeder van asielzoekers maar tegelijk als minister van sociale zaken er mee voor zorgde dat uw klanten in de pensioenen en sociale zekerheid, ernstig verarmen !

Quo vadis na 26 mei ?

De begroting stevent af een tekort van 8 miljard euro. De zorgsector kreunt onder de werklast, tekort aan personeel en ellenlange wachtlijsten. Het lerarenkorps klaagt al jaren over een te grote werklast, er zijn de tekorten aan personeel bij de politie, het aantal burn-outs in onze samenleving is niet meer te tellen en ook voor het klimaat worden zware investeringen verwacht…

Besparingen en bezuinigingen zullen de leidraad worden van een nieuwe regering en tegelijk zoeken naar nieuwe inkomsten. Waar men niet meer hoeft aan te kloppen maakt deze blog wel duidelijk, denk ik !!

Standaard

2 gedachtes over “Populisme of realisme

  1. u207760 zegt:

    Onze sociale zekerheid wordt met mondjesmaat opgesoupeerd immigratie je zou voor minder naar het westen komen hier kan het allemaal , en als men dadelijk die syriestrijders nog is moet aanvaarden ( 800 ) waar stopt het U S A zegt vlakaf alles naar Europa man man man wanneer wordt er orde op zaken gesteld ??? (Frans Vermeulen)

    Like

  2. paulvanotten zegt:

    Over de cijfers kmaar de essntiean ik me niet uitspreken, maar de essentie van de zaak klopt weeral 100%, Geen populisme, wel realisme. Prima benadering.

    Like

Reacties zijn gesloten.