Geen categorie

Staken voor koopkracht

Afbeeldingsresultaat voor fotos geldbeugels

Op 13 februari organiseerden de vakbonden een algemene staking in ons land. Vooral in de grotere bedrijven werd dit goed opgevolgd. Velen die geen tot weinig begrip kunnen opbrengen voor deze staking. Zij halen dan soms hallucinante bedragen naar boven van de economische schade die zulke staking veroorzaakt.

Maar, hebben de vakbonden al dan niet gelijk ? Lees dit en oordeel zelf !

Volgens De Tijd (ik noem dit de enige niet gepolitiseerde krant in Vlaanderen) werd, sinds de verkiezingen van mei 2014  het leven 8 procent duurder.  De grote boosdoener is ongetwijfeld de elektriciteit.  Elektriciteit is vandaag 75 procent duurder dan aan het begin van de legislatuur, wat onder meer een gevolg is van de verhoging van de btw door de regering-Michel.

https://multimedia.tijd.be/koopkracht/

Even vermelden dat een indexaanpassing pas komt NA dat de prijzen voldoende gestegen zijn. De laatste indexaanpassing van de pensioenen en sociale uitkeringen, voor 2014, werd doorgevoerd op 1/12/2012.

In 2015 voerde deze regering een indexsprong door waarvan de gevolgen, namelijk het NIET verhogen van pensioenen en sociale uitkeringen blijvend doorwegen.

De eerstvolgende indexaanpassing tijdens deze legislatuur komt er dan ook pas op 1/6/2016, en de daaropvolgende een jaar later op 1/6/2017. En de voorlopig laatste indexaanpassing dateert van 1/9/2018.

Volgens het federaal planbureau zou de eerstvolgende indexaanpassing er pas komen op 1/12/2019 en zou er géén overschrijding zijn van de spilindex in 2020

Volledigheidshalve wil ik vermelden dat er wel enkele kleinere aanpassingen geweest zijn, buiten de index, aan de allerlaagste sociale vergoedingen en pensioenen.

Conclusie : waar De Tijd stelt dat het leven sinds mei 2014, 8% duurder is geworden, werden er slechts -drie- (3) indexaanpassingen van telkens 2% doorgevoerd in de sociale vergoedingen en pensioenen of totaal -6%-.

Voor heel wat mensen die enkel moeten leven van een sociale uitkering/pensioen is de koopkracht wel degelijk…gedaald !! Bovendien zal het nog duren tot in december van dit jaar, vooraleer er een (index) compensatie komt van de nu reeds hoger liggende levensduurte.

https://www.plan.be/databases/17-nl-indexcijfer+der+consumptieprijzen+inflatievooruitzichten

Standaard

Een gedachte over “Staken voor koopkracht

  1. Devolder Lucien zegt:

    Of hoe deze regering denkt hier mee weg te komen ,eerst nemen dan pas zeggen dat we wat gaan krijgen!

    Like

Reacties zijn gesloten.