Geen categorie

Turnhout boven in Brussel

Afbeeldingsresultaat voor foto vlaams parlement

Parlementsleden, we hebben ze jarenlang moeten ontberen in Turnhout. Maar nu lijkt het erop dat de sterren voor de verkiezingen van 26 mei gunstiger staan dan ooit. SP.a besliste gisteren dat Turnhouts schepen Hannes Anaf op de tweede plaats zal staan van de SP.A lijst voor het Vlaams parlement. Proficiat en veel succes.

De lijst van NVA is momenteel nog niet bekend. Maar wellicht staat huidig burgemeester Paul Van Miert daar zeker op een verkiesbare plaats. Het is dus meer dan waarschijnlijk dat Turnhout op 26 mei twee Vlaamse parlementsleden zal hebben.

Invloed

En dat valt dan alleen maar sterk toe te juichen. Meer invloed in Brussel van en voor Turnhout kan ons allemaal ten goede komen. Vraag is natuurlijk wel of de verkiezings(s)t(r)ijd met twee kandidaten uit twee meerderheidspartijen geen al te negatieve invloed zal hebben op de werking in het schepencollege.

Clash der titanen

Of het een echte clash zal worden ? Ongetwijfeld zal het wel een populariteitspoll zijn tussen Paul Van Miert en Hannes Anaf. Hannes behaalde in 2014 -voor de Federale Kamer- 3.990 voorkeurstemmen. Paul klokte af op 10.413 voorkeurstemmen voor het Vlaams parlement

Schepenwissel

Ondertussen mag SP.A Turnhout zich voorbereiden op een schepenwissel. Volgens de huidige regels, van toepassing bij SP.a, kan een parlementair mandaat niet worden gecumuleerd met een schepenmandaat (indien meer dan 30.000 inwoners) Komt Peter Segers zo terug in het college ? Of telt het groter aantal voorkeurstemmen van Jan Van Otten ? Tenzij SP.a de voorkeur geeft aan een schepen met Marokaanse roots.

Hoe dan ook, met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid zijn we nog voor de zomer toe aan een schepenwissel in onze stad. Ik wens het Hannes alvast van harte toe, dat parlementaire mandaat !

Standaard