Geen categorie

Kennis van handelen

Afbeeldingsresultaat voor fotos nieuwe zaak

De opening van een coffeeshop in Mechelen lokte einde december wat opschudding uit in Mechelen. Het was uittredend schepen Marc Hendrickx (NVA) die de kat de bel aanbond. Er bleek niets geweten bij de dienst lokale economie van de stad over deze weedness shop. Uiteindelijk nam de burgemeester op 30 december een bestuurlijke beslissing om de zaak te sluiten. Wegens niet de nodige vergunningen.

https://www.rtv.be/artikels/marc-hendrickx-n-va-heeft-vragen-bij-would-be-coffee-shop-a63091

https://www.rtv.be/artikels/coffeeshop-mechelen-verkoopt-legale-wiet-a63107

Maar hoe kan het, vraag ik me af, dat een lokale overheid niet weet dat er zich dergelijke of andere zaken vestigen in hun stad ? Dan ga ik even op zoek en stel vast dat dit wellicht een gevolg is van de wetgeving. Zo is er sinds 1/1/2018 er geen sociaal-economische vergunning meer vereist is voor handelszaken van minder dan 400 m². Bovendien werd deze sociaal-economische vergunning een onderdeel van de omgevingsvergunning

Klik om toegang te krijgen tot 20170130_FAQ_SEV_Def_compleet.pdf

Zelf zie ik ook in Turnhout met de regelmaat van een klok, nieuwe winkels allerlei verschijnen in de stad. Met een al even grote regelmaat zie ik die winkels dan van naam en uitbaters verwisselen of zelfs relatief snel ook weer verdwijnen…

Maar als de overheid niet meer in kennis moet worden gesteld, hoe kan je dan eventuele witwasoperaties en/of illegale tewerkstelling nog controleren ? Of ben ik de enige die zich afvraagt hoe je, door het verkopen van bvb horloges en dergelijke aan 4 of 5 euro/stuk de huishuur in een winkelstraat, energie en personeelskost kan verdienen + een winstmarge realiseren

Ook op 1/1/2018 werd eveneens de vestigingswet voor gereglementeerde beroepen afgeschaft. Evenals de specifieke vereiste van beroepskennis voor onder andere de kappers. Sindsdien werden er heel wat nieuwe kapsalons in Turnhout geopend. Die zelfs op zondag hun klanten verwelkomen.

Mijn vraag hierbij : heeft de stad dan geen enkele controle meer -via vergunningsbeleid- op wie met welke zaken  in de stad een handelsactiviteit start. Is er terzake een taak weggelegd voor -bvb- wijkagenten en/of stadswachten om één en ander op te volgen en te rapporteren ?

Het lijkt me alvast een belangrijk aandachtspunt voor het nieuwe schepencollege.

Standaard