Geen categorie

Facebooken of googlen

Afbeeldingsresultaat voor logo facebook en google

Sociale media, vooral facebook, zijn op enkele jaren enorm toegenomen in gebruik en dus ook in belang. Het is een machtig medium dat zowel op een positieve als negatieve manier kan worden gebruikt of zelfs misbruikt.
Sommige FB-pagina’s mogen zich verheugen in enkele duizenden volgers. Vooral de facebookpagina’s ‘ge ze van…’ worden goed opgevolgd. Voor Turnhout heeft de pagina ge ze van Turnhout as ge…?  zelfs 7.500 volgers. Met heel wat leuke zaken die hierop terecht komen. Maar regelmatig stel ik me toch ook de vraag : is het wel goed dat dit nu op deze pagina komt en zou dat niet beter worden verwijderd ?!

Luiheid

Vrij onschuldig maar getuigend van een zekere luiheid zijn mijn inziens berichten zoals ik zoek dringend een tandarts van wachtOf heeft iemand ne foto v/d planning van wintersalon. De animaties vandaag ? De vraag stellen aan dokter google geeft meestal -zelfs heel snel- een volledig en duidelijk antwoord. Maar dat is dan wellicht een tè eenzijdige actie, waarbij de buitenwereld dan weer geen weet heeft van waarmee je bezig bent…En juist dat is toch de altijd voortdurende vraag van Facebook : wat ben je aan het doen ?

Mensen maken of kraken

Van een heel andere orde en veel minder onschuldig vind ik soms toch andere meldingen op deze fb-pagina. Zo bijvoorbeeld het volgende : ik zie enkele dagen geleden, een post passeren waarbij iemand reclame maakt voor de opstart van een -privé- gynaecologiepraktijk per 1/1 in Turnhout. Kenmerkend is echter dat het hier een dokter/gynaecoloog betreft die heel recent nog in opspraak kwam wegens een gerechtelijk onderzoek in het kader van mogelijk grensoverschrijdend gedrag. Hij werd door zijn werkgever AZ Turnhout ook ontslagen.

Tja, als reactie op zo’n post krijg je dan -bijna vanzelfsprekend- uitspraken pro en contra. Of uitspraken inzake schuld/onschuld. Tot zelfs foutieve informatie over wie wel of niet bevallingen mag begeleiden in AZ Turnhout.

Ik signaleerde deze post aan Facebook, waarna ik op 17/12 het bericht kreeg dat een groepsbeheerder van ge ze van Turnhout as ge…?, deze post had verwijderd. Goed zo, maar ondertussen is het kwaad wel geschied.

Facebookhygiëne noodzakelijk

Gebruikers èn beheerders van dergelijke fb-pagina’s zouden er goed aan doen om iets omzichtiger om te gaan met dergelijke posts. Ook zo bij vragen als welke dokter/specialist kunnen jullie mij aanbevelen voor ziekte A of behandeling B. Dan verschijnen er opnieuw nogal wat reacties die sommige dokters de grond inboren. Een beetje te vergelijken met de vernietigende recensies over horeca-zaken.

https://nieuws.vtm.be/vtm-nieuws/binnenland/horeca-klaagt-over-valse-online-reviews

Maar o wee als iemand een post plaatst met vragen over (bvb) de vele sirenes en/of ambulances, brandweer- of politiewagens die hij/zij ergens opmerkt. Zo’n post krijgt meestal de wind van voor van talrijke volgers, met de meest negatieve reacties die zelfs heel wat verder reiken dan het scheldwoord ramptoerist.

Standaard