Geen categorie

Nieuwe bezems

Afbeeldingsresultaat voor fotos van bezems
Nieuwe bezems vegen schoon, maar oude bezems kennen alle hoeken en gaten. Of: nieuwe leiders pakken de zaken grondig aan, maar oude medewerkers (of: oude leiders) weten hoe het moet op grond van ervaring. Aldus het gezegde.

Strikt genomen en dit gezegde vertaald naar het nieuwe bestuur, zou het dus in Turnhout goed moeten zitten. Enkele nieuwkomers in het college, aangevuld met schepenen met meerdere jaren ervaring op de teller.

Ik was betrokken bij de onderhandelingen voor een nieuwe coalitie nadat onze stad onbestuurbaar werd verklaard in 2013. De eerste piste die hierbij werd bewandeld was deze van het bekijken of er met NVA kon worden verder bestuurd. Althans met een gedeelte van hun verkozenen. Ook SP.a was hierin betrokken partij.

De erg hautaine maar vooral arrogante houding van een NVA verkozene, die later naar Geel verhuisde, maakte dat deze piste na enkele gesprekken werd verlaten. Er restte dan niet(s) anders dan een coalitie te vormen met SP.a, CD&V, groen en TIM. Zeer tegen mijn zin en ook die van andere onderhandelaars, wat TIM betreft. Maar het belang van een een stad die moet worden bestuurd haalde de bovenhand.

Persoonlijk treur ik er niet om, dat TIM de volgende jaren naar de oppositie is verwezen. Maar, anderzijds :  nieuwe bezems vegen schoon, maar moeten wat mij betreft vooral BETER vegen.

Het nog in de maak zijnde bestuursakkoord moet dan ook heel wat meer omvatten dan enkele accentverschuivingen…

Bindmiddel Maizena express

Een belangrijke bekommernis, bezorgdheid van mij is het volgende. Op 1 januari 2019 zal dit nieuwe bestuur aantreden. Kort daarna, zal ook de campagne voor de parlementsverkiezingen van mei 2019, op kruissnelheid beginnen komen.

In deze campagne zal het ongetwijfeld zo zijn, dat de partijen van de 4 Turnhoutse coalitiepartners, lijnrecht tegenover mekaar komen te staan. Dè uitdaging voor dit nieuwe bestuur, vanaf dag één, is dan ook hard te werken aan de cohesie binnen het schepencollege. Als de saus daartoe gaat schiften in plaats van te (ver)binden, zou er in Turnhout wel eens -opnieuw- een ernstig probleem kunnen ontstaan.

Het zal dus straffe Maizena express moeten zijn

 

Standaard