Geen categorie

Interessante weetjes

Afbeeldingsresultaat voor fotos besprekingen

De -aangekondigde- coalitie van NVA, Groen, CD&V en SP.A in Turnhout is er momenteel nog niet (16/10/18 om 19.00u) De besprekingen die ertoe moeten leiden, verlopen duidelijk moeilijker dan verwacht. Als de saus maar niet schift en men opnieuw moet beginnen ? Mogelijk komt er vannacht nog witte rook uit de coalitieschouw.

En wat met mijn blog ? Op twee dagen  tijd kwamen er meer dan 800 mensen langs om mijn blog te lezen. Daarnaast hebben velen mij gevraagd om verder te doen met bloggen. En aan al die uitdrukkelijke vragen kan/wil ik niet weerstaan. Daarom nu een blog met interessante weetjes…

*Er waren dit jaar, met 30.146, minder kiesgerechtigden in Turnhout In 2012 hadden -30.374- mensen kiesrecht.. Dit wijst duidelijk op zowel een aanhoudende stadsvlucht van, ‘echte’ Turnhoutenaren en weinig belangstelling van de vreemdelingen in onze stad om zich als kiezer te laten registreren.
*Er werden -8- vrouwen verkozen, goed voor 22% van de 35 raadsleden. NVA levert er daarvan 3, groen 2 SP.a 1, CD&V 1 en VB ook 1. Tim en PVDA, net als open VLD = telkens 0 verkozen vrouwen. Ook in 2012 werden er 8 vrouwen verkozen. We gaan dus wat dat betreft niet vooruit in Turnhout. Ondanks de verplichte aanwezigheid van 50% vrouwen op de lijsten. Partijen moet zich hierover toch eens ernstig beraden.

*Groen kreeg de afgelopen jaren een breed forum in de regionale pers. Niet in het minst bij GVA. Dit leverde echter weinig extra stemmen en geen extra zetel op. Groen lijsttrekker Boogers wint 484 stemmen.Waarschijnlijk allemaal leden van de fietsersbond, waarmee schepen Boogers meermaals samen actie voerde. Bij de overige groen verkozenen is er van winst geen sprake behalve +71 stemmen voor Starckx. Wittebolle -227 en De Wilde -120
*Van de kandidaten die van partij wisselden, waarvan 4 naar TIM; 2 naar open VLD en 1 naar VB- werd enkel Eddy Grooten verkozen op de lijst van het VB. Hij haalde zelfs -2- voorkeurstemmen meer dan in 2012. De anderen leveren flink wat voorkeurstemmen in tegenover 2012.

*Er was heel wat scepsis bij de verhuis van Paul Van Miert naar Turnhout, om orde op zaken te stellen binnen NVA en meteen ook hun lijst aan te voeren. Toch werd hij kampioen van de voorkeurstemmen, met 1863 stemmen.
*Er werden 27.546 stemmen uitgebracht waarvan 980 blanco. Samen goed voor 91,4 % van de kiesgerechtigden. En met 8,6% ook het hoogste aantal afwezigen in de stadsregio.

*ondanks verlies van NVA hier en daar, maken zij in meer dan de helft van de Kempense gemeenten, deel uit van de (nieuwe) coalities en leveren zij -7- burgemeesters. Wellicht komt er nog een 8e bij in Herselt. Enkel in Beerse verliezen ze dat mandaat. Waar is de tijd dat je CD&V (CVP) in de Kempen nauwelijks kon passeren. Nu is CD&V helemaal opzij gezet in Oud-Turnhout, Lille en Herselt. En ook de enige SP.a burgemeester (Herentals) werd aan kant geschoven.

Standaard

4 gedachtes over “Interessante weetjes

  1. guy heyns zegt:

    Dré, voorkeurstemmen bekijk je best denk in relatie tot de totale partijstemmen. Ikzelf ben, dankzij mijn achterban van plaats 18 naar plaats 4 opgeschoven. Eerlijk gezegd denk ik dat dit een puike prestatie is. Net zo de prestatie van Paul Moelans van nva. Die is ook duidelijk heel hard gesteund geweest door zijn achterban en dat is een geweldige prestatie van Paul, waarvoor hardgemeende felicitaties!

    Like

Reacties zijn gesloten.