Geen categorie

Hannes-effect

Afbeeldingsresultaat voor fotos van dobbelstenen

De teerlingen zijn geworpen. Er is nog geen coalitie gekend op dit ogenblik. Dus ik kan  gerust nog even bloggen en wat freewheelen over een mogelijke coalitie. De uitslag is wat het is, want de kiezer heeft altijd gelijk. Toch maak ik graag enkele beschouwingen bij de moeilijke puzzel die de kiezer heeft gelegd.

*Zelf gaf ik het VB 5 (+2) zetels. Ze halen er echter 7 wat meer dan een verdubbeling betekent van het huidige aantal zetels (3)

*NVA gaf ik 8 zetels en die halen ze ook

*SP.a gaf ik 3 zetels (-1) maar dank zij het Hannes-effect winnen ze zelfs één zetel en gaan naar 5. Goed om weten is dat het aantal stemmen van Hannes hoger ligt dan van de 4 andere SP.a verkozenen samen. Peter Segers levert maar liefst 449 stemmen in en gaat van 793 naar 344. Hij mag Hannes op zijn 2 knieën bedanken…

*CD&V gaf ik 4 zetels en die behalen ze ook (van 6 naar 4)

*Open VLD ontgoochelt. Ik had ze 3 zetels gegeven maar het blijft bij ééntje

*Groen blijft tegen alle peilingen in op 4 hangen, waar ik er 5 had voorspeld.

*PVDA haalt er ook maar eentje, waar ik er twee had verwacht.

*TIM tenslotte profiteert NIET – zoals ik had voorspeld- van de burgemeestersbonus en zakt één zetel (van 6 naar 5) eveneens zoals ik had voorzien in mijn pronostiek.

NVA zou het initiatief genomen hebben om tot een coalitie te komen. Als dat lukt met NVA, SP.a, CD&V en Groen, hebben ze een comfortabele meerderheid van 21 zetels. (in dit geval zitten er met NVA en CD&V ook twee verliezers in de coalitie) Maar als NVA groen zou inruilen voor Open VLD, hebben ze een erg krappe meerderheid van 18 zetels. In dat geval zou Bart Voordeckers -als éénmansfractie- meteen een schepenmandaat binnenhalen, maar heeft hij geen achterban (fractiegenoten) in de gemeenteraad

Het is niet uitgesloten dat de huidige meerderheid aan zet blijft. Dan kan Hannes Anaf burgemeester worden maar zit hij ook met twee verliezers (TIM en CD&V) en groen die stabiel gebleven zijn. Ook dat plaatje geeft maar een krappe meerderheid van 18 zetels. Het zou me bovendien verwonderen dat er bij CD&V voldoende appetijt aanwezig  is om in dergelijke coalitie te blijven zetelen. Maar…als er mandaten lonken is er veel mogelijk.

Indien NVA aan zet blijft, dan lijkt de volgende mandatenverdeling mij logisch :

NVA= burgemeester en twee schepenen. SP.a = twee schepenen (Hannes Anaf en Kelly Verheyen) Groen = Boogers;  CD&V = Stijnen. In geval dat groen zou vervangen worden door Open VLD gaat het schepenambt dus naar Bart Voordeckers. Luc Op De Beeck zal wellicht (ongeacht de formule waarvoor NVA zal kiezen) voorzitter worden van het bijzonder comité  sociale dienst en zal dan -als volwaardige schepen- worden toegevoegd aan het college. Vraag is of een schepenambt voor Bart Voordeckers meer is dan een bord linzen ?! Uiteraard is het dat wel !!

https://www.gva.be/cnt/dmf20180910_03731625/ik-ga-niet-voor-een-bord-linzen-in-de-volgende-coalitie-zitten

Hoe dan ook : de grote winst van het Vlaams Belang maakt enkel coalities met  4 partijen waaronder ook de verliezers mogelijk…tenzij het cordon zou worden doorbroken. Maar ik denk dat de instructies van NVA nationaal om dit niet te doen,  wel bindend zijn.

Standaard

2 gedachtes over “Hannes-effect

  1. Taverniers Francis zegt:

    Ik denk spijtig genoeg dat het huidige bestuur zal aanblijven,ik kan me niet van het idee ontdoen dat er geen voorakkoorden bestaan,de toekomst zal het uitwijzen of ik ongelijk heb of niet .

    Like

Reacties zijn gesloten.