Geen categorie

Veiligheid : een kostbaar goed

Afbeeldingsresultaat voor fotos logo buurt informatie netwerk

Het onveiligheidsgevoel is nergens zo groot als in Turnhout, titelde Het Laatste Nieuws. En dat ondanks het cijfermatige gegeven dat In Turnhout, verhoudingsgewijs minder criminele feiten worden gepleegd dan in de meeste andere Vlaamse centrumsteden.
https://www.hln.be/regio/turnhout/onveiligheidsgevoel-nergens-zo-groot~a5b1982a/?utm_medium=rss&utm_content=Turnhout

Tja, als je zoals wij op minder dan één jaar tijd, twee keer te maken krijgt met een inbraak in je (gemeenschappelijke) garage…dan spreek je niet meer van een gevoel maar van keiharde werkelijkheid. Als je weet dat zowat 40 gezinnen gebruik maken van deze garage waarbij telkens flink wat schade werd veroorzaakt, kasten met allerlei materiaal werden leeggeroofd samen met enkele fietsen…

Een onveiligheidsgevoel kun je hoe dan ook niet vatten in cijfers van criminele feiten. Naar aanleiding van een reeks inbraken begin 2017 in de buurt v/d Loechtenberg en de tweede inbraak in de garage ontstond het idee van het oprichten van een Buurt Informatie Netwerk, een BIN dus.

Alle bewoners van de straten gelegen tussen de Merodelei, Spoorwegstraat, Victoriestraat, Korte Vianenstraat, Korte Gasthuisstraat, Rubensstraat en Albert Van Dijckstraat werden daartoe uitgenodigd op een informatievergadering. (goed voor ruim 1.300 brievenbussen)

De eerste van deze bijeenkomsten vond plaats op dinsdag 18 september en de volgende is voorzien op dinsdag 9 oktober. Er waren nu reeds een 30-tal bewoners aanwezig om te luisteren naar de doelstellingen en werking van zo een BIN.

Geen zwart/wit veiligheid

Bij het einde van de bijeenkomst werd door één van de aanwezigen opgeworpen dat er in de buurt heel veel gekleurde mensen wonen, maar dat er enkel blanken aanwezig waren. En ja, ook bij de bedeling van de uitnodigingen was het ons opgevallen dat er heel veel vreemde namen op de brievenbussen hangen.

Het zou goed zijn dat, na de opstarting van het BIN ‘Loechtenberg’ en ‘Patriot’, de politie overleg zou hebben met de diversiteitsambtenaar van de stad. Dit om na te gaan hoe deze vreemde mensen toch ook zouden kunnen worden betrokken bij het buurt informatie netwerk. Tenzij er van de kant van die mensen geen enkele interesse zou bestaan, wat ik ten zeerste betwijfel.

Het is mijn overtuiging dat veiligheid voor iedereen een belangrijk en tegelijk ook een kostbaar gegeven is. Een BIN, komt zeker niet in de plaats van de politie maar kan wel -in essentie- meer ‘ogen’ voor de politie en de veilgheid van de leefomgeving opleveren. Een zo breed mogelijk draagvlak is dan ook zeer belangrijk.

Eventuele zwart/wit tegenstellingen mogen daarbij dan ook geen rol spelen !

Standaard