Geen categorie

Dramatisch

Afbeeldingsresultaat voor fotos leefloners

Turnhout is, inzake leefloners, niet het Charleroi van het noorden, aldus Luc Op De Beeck, OCMW-voorzitter. Tja, dit is nog erger dan appelen met citroenen vergelijken. Immers, Charleroi maakt deel uit van een provincie, waar het aantal leefloners heel wat hoger piekt dan in Antwerpen. Alweer een factcheck dan maar.
Op jaarbasis (2017) telt Turnhout meer dan 25 leefloners per duizend inwoners. Dat is meer dan de stad Antwerpen, die ‘maar’ 21 leefloners per duizend inwoners tellen.
Met deze aantallen staat Turnhout aan de top in Vlaanderen. In het lijstje van de 13 Vlaamse centrumsteden, gaat enkel Leuven ons voor met 26 leefloners per duizend. In Leuven nam op minder dan één jaar tijd het aantal vluchtelingen spectaculair toe. Van 887 in 2016 werden het er al 1.634, half 2017. Daardoor is In Leuven, bijna 6 op 10 leefloners een vluchteling.
https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20170721_02981555

Dramatisch

Dichter bij huis, blijkt uit de cijfers van de overheid (maatschappelijke integratie) dat Turnhout minder dan 10% van het aantal inwoners telt van het ganse arrondissement. Maar tegelijk is Turnhout wel goed voor 1/3 (33%) van het aantal leefloners.

Vergeleken met enkele andere steden met een centrumfunctie komt Turnhout (25/1000) er ronduit zeer slecht uit. In Geel -waar zopas nog de 40.000e inwoner werd ingeschreven- klokt men af op 11 leefloners/duizend. Herentals heeft er 7,5, Hoogstraten 4,7 en Mol 8,9.

Het is al langer geweten dat Turnhout een aantrekkingspool is voor vluchtelingen en armoede. Het aantal vreemde inwoners stijgt aanhoudend, terwijl steeds meer begoede autochtone burgers de stad verlaten.

In hun verkiezingsprogramma schrijft cd&v, dat ze een feitelijke stop willen op integratie in onze stad. Daartoe geven ze ondermeer aan dat ze een -minstens tijdelijke- stop willen op het bouwen van sociale woningen. Het goed uitgebouwde netwerk van hulp- en welzijnsorganisaties in Turnhout creëert volgens cd&v ook een aanzuigeffect en zij willen zeker geen nieuwe diensten meer opstarten.

Cd&v eist ook dat er een einde komt aan het feit dat andere gemeentebesturen hun leefloners in Turnhout komen droppen. Maar het grootste aanzuigeffect komt wellicht uit de grote (financiële) generositeit die dit beleid handhaaft ten aanzien van vluchtelingen.

Cd&v schrijft in hun programma niet langer te willen dat vluchtelingen die zich hier vestigen zonder akkoord van het OCMW nog vergoedingen krijgen boven wat wettelijk bepaald is. Met andere woorden : nu krijgen deze mensen in Turnhout wel meer dan wat de wet voorschrijft. Met dergelijke financieel en materieel betere voorwaarden, zou Ik als vluchteling ook voor Turnhout kiezen

Hoe dan ook,deze cijfers tonen duidelijk aan dat we in de problematiek van vluchtelingen/leefloners èn de gezinshereniging, meer en meer op ons tandvlees komen te zitten. Sinds 2014 (coalitie rood, groen, cd&v en Vos) verhoogde het aantal leefloners in Turnhout spectaculair. Zelfs meer dan een verdubbeling !!

Maar als je als beleidsverantwoordelijke appelen met citroenen wil vergelijken dan is cijfermanipulatie en het verdoezelen van de stilaan dramatische toestand, nooit ver weg.

Standaard

2 gedachtes over “Dramatisch

  1. Jaak Mertens zegt:

    Dré, enkele vragen bij ” nu krijgen deze mensen in Turnhout wel meer dan wat de wet voorschrijft”. Gaat het hier om bedragen die énkel deze mensen kunnen krijgen of toch àlle Turnhoutenaren die in een gelijkaardige noodsituatie verkeren? En gaat het misschien over een voorwaardelijke tussenkomst die moet terugbetaald worden, bvb door inhouding op daaropvolgende uitbetalingen, zoals de wet voorziet?

    Like

    • Dag Jaak, ik ben geen lid van de raad v/h OCMW en beschik dus nier over de door jou gevraagde informatie. Maar ik zal even vermelden wat cd&v daarover in hun programma schrijft : “nieuwe leefloners of steuntrekkers die zich in Turnhout vestigden, zonder akkoord van het ocmw, zullen geen bijkomende vergoedingen boven de wettelijke worden uitgekeerd”. Uit deze vermelding kan ik enkele afleiden dat ze nu WEL vergoedingen krijgen boven wat wettelijk voorzien is. Specifiek kan het gaan over (als voorbeeld) het ter beschikking stellen van meubelen, bovenop de installatiepremie die voorzien is voor erkende asielzoekers die een huurcontract kunnen voorleggen. Wat verder de niet-wettelijke tussenkomsten kunnen zijn kan je nalezen op de website van het OCMW. Ik neem aan dat deze kunnen worden toegekend aan iedereen die aan de voorwaarden voldoet. https://www.ocmwturnhout.be/nl/content/2363/tussenkomsten-voordelen.html

      Like

Reacties zijn gesloten.