Geen categorie

Mirakels bij OCMW

Afbeeldingsresultaat voor fotos groepen mensen

Dat de wonderen de wereld niet uit zijn, bewijst de Turnhoutse OCMW-voorzitter Luc Op De Beeck. De zomermaanden waren niet alleen warm, maar ook het aantal vluchtelingen leefloners in Turnhout, is daarbij gesmolten als…ja, inderdaad, als sneeuw voor de zon. Een factcheck dus.

Mei 2018 : In De Morgen van 4/5/2018, verklaart de OCMW-voorzitter het volgende : “Zeker in de centrumsteden is het effect daarvan stevig voelbaar. Het aantal verzoeken voor financiële steun schiet de hoogte in. Het OCMW van Turnhout bijvoorbeeld ziet het aantal mensen met een leefloon maand na maand toenemen: van 521 in 2012 gaat het naar 963 in 2016. “En dat aantal stijgt nog altijd verder”, vertelt OCMW-voorzitter Luc Op de Beeck. “
https://www.demorgen.be/economie/drie-jaar-na-de-grote-toestroom-hoe-vergaat-het-de-vluchtelingen-in-hun-zoektocht-naar-werk-b2f8a490/

Augustus 2018, slechts 4 maand later, verklaart OCMW voorzitter Op De Beeck in Gazet Van Antwerpen het volgende : “Een kleine achthonderd inwoners van Turnhout leven van een leefloon. Dat aantal is bijna verdubbeld sinds 2015, het jaar van de vluchtelingencrisis.”
https://www.gva.be/cnt/dmf20180830_03691889/onze-stad-is-niet-het-charleroi-van-het-noorden

Hattrick

Op amper 4 maanden een omslag van jewelste. Niet de aangekondigde stijging maar een sterke en plotse vermindering van het aantal leefloners met bijna -20%-. Aan dat tempo heeft Turnhout op het einde van dit jaar nog maar een 650 leefloners. Dan scoort cd&v’er Luc Op De Beeck een echte hattrick.
1) Niet alleen werd de aanhoudende stijging, die hij in mei ll nog aankondigde, gestopt. Er is zelfs een grote en plotse daling, wat een zeer grote besparing op de maatschappelijke kosten van het leefloon meebrengt. Goed voor toch minstens -300.000- euro/maand.
2) een flink pak vluchtelingen is aan het werk, waardoor ook de openstaande vacatures snel kunnen worden ingevuld
3) een aantal dossierbeheerders op het OCMW vallen dan zonder…dossiers en zonder werk.

Ongelovige T(h)omas

Ik twijfel voor mezelf tussen het gevoel dat ik moet hebben bij deze prachtprestatie. Bewondering ? Verwondering ? Ongeloof ? Vanuit de nodige realiteitszin, kies ik alvast voor dat laatste. Een sterk gevoel van ongeloof. Het heeft, voor mij althans, te veel weg van het verhaal van de wonderbaarlijke visvangst. Ook al een verhaal van Lucas. Of het mirakel van de vijf broden en de twee vissen. Zelf ben ik dan de ongelovige T(h)omas in het verhaal. Ongeloof wat mee is ingegeven door de sterke en aanhoudende stijging van het aantal verplicht ingeschreven leefloners bij VDAB. (+20%)

Het is maar te hopen voor Luc Op De Beeck en zijn partij, dat dit grote en plotse dalingspercentage van leefloners, de verkiezingsuitslag voor CD&V niet voorspiegelt ?!

Ook in deze verkiezingstijden mag je de mensen noch voor dom, noch voor de gek houden.

Standaard

3 gedachtes over “Mirakels bij OCMW

 1. guy heyns zegt:

  Turnhout niet het Charleroi van het noorden? Kijkt u het gerust zelf even na op de officiële website van de overheid….. De cijfers lopen wellicht iets achter op de actualiteit, maar desalniettemin zijn ze meer dan duidelijk. Vergelijkt u deze – ik herhaal officiële overheidscijfers – van Turnhout (on)gerust met de cijfers van Charleroi…..
  https://stat.mi-is.be/nl/dashboards/dis_entities
  Het klopt dat het nieuwe initiatief wellicht vruchten zal afwerpen, maar mirakels moeten we inderdaad niet verwachten….

  Like

 2. Ewa zegt:

  Pff dat maakt me kwaad !! Ik werk bijna voltijd ! Nu door meijne ziekte bent thuis ! Dus kreeg 75/ mijn loon ! Straf omdat ik ziek bent dat nog veel doktor betalen dan nog pilen en zo verder!! Die mensen wat komt na hier wil totaal niet werken kreeg elke vordel lopen met duur gsm rond woning alles wat kan zo maar !! Wij moet strafen worden omdat wij werken omdat wij beste doen omdat wij leef zo als moet !! Maak me kwaad dat niet kan stopen die onzin dat elke flaming is nadel en straf moet worden ! Moet lang werken moet meer belasting betalen ! Dan nog alles afpaken ! Dan die volk wat belgie zie als rijk land voor geld paken alles kregen en dan Zero Respect tonen na mensen !! Ik leef moet huis betalen leven mijne dochter nog studie doen ik heb moelijk maar ocmw ik moet niet komen kreeg niks. Dus mensen. Wanner wakker worden ?? Promoten nog stadskrant volk van kleuren en goeren hmhmh

  Like

 3. guy heyns zegt:

  Hier enkele cijfers ter vergelijking (februari 2018)
  Recht op leefloon
  Vlaanderen 5,86
  Turnhout 15,92
  Ravels 1,28
  Oud-Turnhout 2,23
  Kasterlee 3,51
  Vosselaar 2,45
  Merksplas 3,25
  Beerse 1,79
  Recht op Maatschappelijke integratie
  Vlaanderen 6,63
  Turnhout 17.78
  Ravels 1,42
  Oud-Turnhout 2,31
  Kasterlee 3,78
  Vosselaar 2,54
  Merksplas 3,59
  Beerse 2,18

  Dus, in vergelijking met de omliggende gemeenten zijn wij echt wel het ‘Charleroi van het Noorden’…. Als Turnhout weer een centrumlinks beleid krijgt gaat het hek wellicht helemaal van de dam…..

  We kunnen het tij enkel keren als de politiek in Turnhout de handen in elkaar slaat. Samenwerken in de hoogste graad om Turnhout terug het elan te geven dat het verdient! Zeker ook in relatie tot de omliggende gemeenten!

  Like

Reacties zijn gesloten.