Geen categorie

Hufters in ’t verkeer

Afbeeldingsresultaat voor fotos fietsende kinderen
Nog slechts enkele dagen en het schooljaar 2018/2019 neemt een start. Veel meer nog dan anders zullen er dus heel veel mensen, jongeren en kinderen vooral, met de fiets op weg gaan in onze stad Turnhout. Veel meer nog dan anders ook een reden om als automobilist extra alert èn voorzichtig te zijn.
Maar die alertheid en voorzichtigheid is eigenlijk voor elke weggebruiker altijd en overal noodzakelijk. Veiligheid van en voor iedereen kan er maar optimaal zijn, als we voor en met mekaar het nodige respect opbrengen in het verkeer. Ongeacht op welke wijze we ons verplaatsen.
Zo kwam ik eerder deze week een opmerkelijke post tegen op de facebookpagina ‘Met de fiets in ’t stad’. (Antwerpen) Een oproep voor meer respect en dus meer veiligheid, van fietsers onder mekaar. Ik laat je graag meelezen in het verhaal van een bezorgde moeder

“Lieve mensen,

de fietsostrade die is een gevaar.
Zo fietste ik gisteren en zag ik de ouders zo mooi oefenen voordat de school terug start. Het lieve jonge kind dat oefent, het is stress voor zo’n papa of mama, ze zijn terecht bezorgd. Ik zie de groteren fietsen die stoer en flink zijn. Ik fiets daartussen, en denk wow!!!
Maar het is potverdorie gevaarlijk, onze medefietsers kijken niet, halen snelheden die niet meer normaal zijn, manoeuvreren en slalommen er lustig tussendoor, de bakfietsers met kinderen erin willen ook nog graag voorbijsteken, ….
Ik vind het beangstigend, en ervaar dat ik nog liever op de straat tussen wagens fiets dan tussen deze gekte.
Het lijkt alsof de meerderheid van fietsers aan zichzelf denkt.
Ik twijfel of ik mijn zoon nog op deze weg zal laten fietsen, ik twijfel voor mijzelf. Ik denk aan de bus of tram.
Het is een vreemde gewaarwording. Fietsen zou vreugd en veilig moeten zijn, gezond en vriendelijk. Men zou rekening moeten houden met elkaar op de te smalle fietsostrade, want die zal niet snel breder worden.
Ik zie fietshooligans, snelheidsduivels, bakfietsterroristen, “ikke en de rest kan stikke” fietsers…
Ik ben blij met de moedige medefietsers die rustig fietsen, met respect, voorzichtig, niet perse willen voorbijsteken, die weten dat luid belgerinkel doet schrikken en even een zacht belletje geven, maar ze zijn met te weinig.
Dus ik denk: “nee zoon, jij gaat daar niet fietsen, je hebt al zo lang moeten werken aan terug mogen wandelen, fietsen, lopen… met die pin in je heup neem ik het risico niet. Ik zou het me niet vergeven je de baan op te sturen tussen deze egocentrische fietsers die niet beseffen dat ze een gevaar zijn. Ik vind het jammer jongen, maar jij bent me te lief. Neem maar de tram, en fiets daarna verder naar huis, veilig.”
Jammer, want wij fietsen graag.”

Wees dus vooral een dame of heer en geen hufter in het verkeer

Standaard

2 gedachtes over “Hufters in ’t verkeer

  1. fonne van mechelen zegt:

    net wat ik al zolang zie en zeg – de meeste autobestuurders weten het wel – fietsers zijn “de heersers der straten” – ik geef hen geen ongelijk en steeds voorrang maar dan moeten zij zich zelf ook aan de verkeersregels houden – fietsers moeten beschermd worden – in de eerste plaats – maar ze moeten er ook aan denken zichzelf te beschermen – “voet”paden zijn er voor de “voet”gangers niet voor de fietsers – verkeerslichten zijn er voor iedereen ook voor de fietsers – voorrang van rechts geldt voor iedereen ook voor de fietsers – verplichte rijrichting geldt voor iedereen ook voor de fietsers – tijdens het TE warme weer van een paar weken geleden zat ik enkele malen op het rondpunt aan het station – een beetje koelte en wind te vangen – wat je daar op enkele uren aan verkeersinbreuken (99% door fietsers) zag gebeuren – het grenst aan het ongelofelijke – van tegenrichting – geen handen aan het stuur – geen voorrang verlenen – gsm gebruiken en wat nog meer – niet gewoon – fietsers a.u.b. begin met jezelf te beschermen en vraag dan “terecht” respect van de andere weggebruikers.

    Like

Reacties zijn gesloten.