Geen categorie

+244 werklozen in juli

Afbeeldingsresultaat voor fotos mosselen aan de wal

Voor wie, zoals ik, de werkloosheidscijfers in onze stad Turnhout opvolgt, was het even schrikken. Er kwamen in juli maar liefst -244- werklozen bij. Maar ook in Vlaanderen tekent zich in de juli-maand een sterke stijging af.

Reden tot paniek

En toename van ruim 11% op één maand is veel, maar niet abnormaal, vergeleken met andere jaren. Dus nee, niet direct panikeren. Immers zijn er een aantal verklaringen voor deze sterke stijging ten overstaan van de maand juni.
In de eerste plaats zijn er de schoolverlaters die zich hebben laten inschrijven. Zij komen in de statistieken terecht onder de noemer BIT, ofwel de jongeren in beroepsinschakelingstijd. Te vergelijken met de vroegere wachttijd voor schoolverlaters, alvorens recht te openen op inschakelingsuitkeringen.

In deze categorie kwamen er -90- werkzoekenden bij. Zonder deze BIT’ers, kwamen er dus -154- werklozen bij. Voor velen onder hen heeft dat de te maken met zogenaamde seizoensschommelingen. Heel wat tijdelijke en/of interimcontracten die ten einde lopen omwille van bvb vakantie-sluiting van ondernemingen. Ook heel wat interimcontracten die in deze vakantieperiode worden vervangen door jobstudenten.

Reden tot waakzaamheid

Die is er zeker wel ! Waarom ? 75 nieuwe werklozen behoren tot de categorie van laaggeschoolden. Ook het aantal allochtone werklozen is met -57- eenheden toegenomen, terwijl de categorie ‘Andere’ die ondermeer de vluchtelingen met leefloon bevat blijft stijgen -en dit sedert vele maanden. Met bijna 20% tegenover vorig jaar juli, waar er in Vlaanderen slechts een stijging van 4,7% valt te noteren.

Deze opsomming toont aan dat voor de zwakste groepen in de werkloosheid, met het minste kans op duurzame tewerkstelling, de mosselen nog lang niet aan de wal zijn…

Ook in juli 2017 steeg het aantal werklozen met -236- personen. Het duurde tot april 2018 vooraleer de werkloosheidscijfers zich hadden hersteld naar het peil van juni 2017.

Ook dat is een belangrijke reden om waakzaam te zijn en te blijven -ook in deze verkiezingsperiode- inzake de werkloosheidsevolutie in Turnhout.

Dré Wolput 3/8/2018

Standaard

2 gedachtes over “+244 werklozen in juli

  1. Patrick zegt:

    Dre, een aanzienlijk aantal, weigert vaste en tijdelijke contracten om voor langere periode naar het land van herkomst te gaan. Door het wegvallen van de stempelplicht kunnen ze ruime periode genieten van “hoge dop” . Ik ben zo 2 jaar geleden een heftruckchauffeur van johnson & johnson tegen gekomen is Side (Turkye), hij zei me zonder blozen “ik werk 10 maanden en wordt er 12 betaald”

    Like

Reacties zijn gesloten.