Geen categorie

Alle talenten benutten

Afbeeldingsresultaat voor fotos van jobaanbiedingen

Als ik in Turnhout fiets, wandel, of op een terrasje geniet, valt het me telkens weer op. Heel veel fel en minder fel gekleurde mensen die rond lopen in de stad. Jong en minder jong. Mannen en vrouwen. Met of zonder hoofddoek. En je merkt ook wel dat dit niet allemaal ‘shopping-publiek’ is. Ik vermoed dan ook dat velen van hen om één of andere reden niet aan de slag zijn. Is de arbeidsmarkt dan niet op zoek naar hen ?
Ondertussen werken de regeringen, onder impuls van Premier Michel, aan een grote arbeidsdeal. Bedoeling is meer mensen aan het werk te krijgen om de vele vacatures te kunnen invullen. Ook arbeidseconoom, Professor Stijn Baert, stelt dat er teveel mensen niet actief zijn op onze arbeidsmarkt.

En hoe zit het dan in Turnhout wat de werkzaamheidsgraad betreft ?! Ik ga daarvoor te rade in de lokale inburgerings- en integratiemonitor van onze stad. De resultaten hiervan zijn niet echt schitterend en bevestigen grotendeels mijn gevoel. Bij de Belgen is slechts 69,2% v/d bevolking tussen 20 en 64 jaar aan de slag. Vlaanderen haalt een percentage van 74,3.

Als we het totaal van de EU’ers bekijken zitten we met 59,6% wel op het Vlaamse niveau. Breder bekeken naar de totale werkzaamheidsgraad van niet-Eu’ers behalen we maar 47,2%.

De totale cijfers worden vanzelfsprekend ook beïnvloed door het verschil tussen werkende mannen en vrouwen. Wat de mannen betreft scoren we in Turnhout 71,9% daar waar Vlaanderen scoort op 77,4%. In de totaliteit van EU’ers scoren we met 63,3% zelfs ietsje beter dan Vlaanderen met 62,1%. Bij de niet EU’ers tellen we 54,2% tegenover 58% in Vlaanderen.
De cijfers voor de vrouwen : Belgen=66,6% (Vlaanderen=71,1%) Wat de niet EU-vrouwen betreft scoort Turnhout een werkzaamheidsgraad van minder dan 40% en Vlaanderen zit op 42,6%

Dus ja, deze cijfers tonen aan dat er in onze stad , zeker wel een tewerkstellings-tandje kan worden bijgestoken. Zonder twijfel blijft in deze stad heel veel talent onaangeroerd !

Als nu arbeidsbemiddelaars en interimconsulenten ook eens gewoon op stap zouden gaan in de stad. En daarbij mensen lukraak aanspreken met de vraag of zij misschien op zoek zijn naar een job ?! Een jobbus op de Markt of een vacaturemuur in de Gasthuisstraat bijvoorbeeld. Mensen aanspreken en zij die interesse tonen onmiddellijk een gesprek over concrete vacatures aanbieden. Een erg rechtstreekse vorm om meer mensen aan de slag te krijgen. Maar waarom het niet eens uitproberen ?

Want als te weinig mensen, om welke reden ook, niet terecht komen bij jobaanbiedingen, moeten we dan niet met deze jobaanbiedingen naar de mensen toe stappen !

Wedden dat er zo talent zal worden bovengespit !!

Het optrekken van de werkzaamheidsgraad is niet enkel nuttig en nodig voor de economie. Maar vooral ook om de individuele en collectieve welvaart te verhogen. Want ook de welvaartsindex in onze stad ligt laag en is al enkele jaren in dalende lijn !

Kom op, zou ik zeggen. Ga met uw vacatures ‘den boer op’ naar die plaatsen waar vele mensen komen en verkoop uw jobs in dè winkelstraat van Turnhout !!

Standaard

2 gedachtes over “Alle talenten benutten

 1. erik leroye zegt:

  Erg interessant is het ook om al de verschillende percentages te vergelijken met de waarden van centrumsteden en Vlaanderen:

  Tewerkstelling in % per afkomst (Turnhout – Centrumsteden – Vlaanderen):

  België 69,2 – 73,4 – 74,3
  EU 59,6 – 61,5 – 59,3
  niet-EU 47,2 – 49,1 – 50,2

  Wat we zien is dat de Belgen respectievelijk 4,2% tot zelfs 5,1% minder tewerkgesteld zijn dan in de centrumsteden en Vlaanderen.

  Voor de populatie afkomstig van de EU is dit 1,9% minder dan de centrumsteden en zelfs 0,3% meer dan Vlaanderen.

  Voor mensen met een niet-EU achtergrond zien we een verschil van 1,9% met de centrumsteden en 3% met Vlaanderen.

  De tewerkstellingsgraad van Belgen ligt dus in Turnhout duidelijk een pak lager in vergelijking met de niet-Belgen.

  Dit onevenwicht is des te opvallender als je weet dat het percentage vreemdelingen in Turnhout veel groter is dan in de centrumsteden en Vlaanderen. We hebben in Turnhout dus in verhouding meer vreemdelingen die er bovendien beter in slagen tewerkgesteld te worden.

  Het wordt dus zeker ook tijd dat de Turnhoutse Belgen zich engageren om hun talenten te verzilveren.

  Like

  • Mijn blog zegt dan ook heel duidelijk : ALLE talenten benutten. Ik maak enkel de vergelijking met Vlaanderen zodat de lezer een globaal beeld krijgt. Een vergelijking met andere centrumsteden lijkt me minder relevant. Zo is bvb de werkzaamheidsgraad in centrumstad Mechelen, waar meer mensen van buitenlandse herkomst wonen (31%) dan in Turnhout (27%) heel wat beter dan deze in Turnhout. En heel wat beter wil zelfs zeggen : over heel de lijn, beter dan het gemiddelde in Vlaanderen. Maar zoals ik al stelde is het belangrijk dat in onze stad ALLE talenten worden benut, waar ze ook mogen verborgen zitten. Dan pas kan zowel de individuele als de collectieve welvaart stijgen !

   Like

Reacties zijn gesloten.