Geen categorie

Pronostiek

Afbeeldingsresultaat voor fotos voorspellingen

Nu het WK voetbal is gestart vliegen de pronostieken je om de oren. Ik doe er ook aan mee en gaf uiteraard de Rode Duivels winst (2-1) nu maandag tegen Panama. Of de Rode Duivels ook papers hebben in Panama ? In die sfeer van pronostikeren ga ik vandaag nader in op mijn voorspelling van de verkiezingsuitslag van 14 oktober, in Turnhout.

Wie zal hoeveel zetels behalen

VB = 4 (3); NVA = 9 (11); CD&V = 4 (6); SP.a = 3 (4); Groen = 5 (4); PVDA = 2 (0); T.I.M. = 5 (6) Open Vld = 3 (1 via Stadslijst) De cijfers ( ) vermelden het huidige aantal zetels.Voor de goede orde is het nuttig enkele algemene cijfers te vermelden wat de uitslag van 2012 betreft.

Er waren toen 30.374 ingeschreven kiezers. De huidige coalitiepartners hebben samen -20- zetels en vertegenwoordigen -14.344 stemmen. Opvallend : de aanvankelijke coalitie van NVA met CD&V en SP.a hadden samen -13.953- stemmen en -21- zetels. Hoe dat kan is te verklaren door het systeem Imperiali, wat een lichte bevoordeling betekent voor grote partijen.
http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/2.17375/1.1454466

CD&V in het midden van het bed

Als we op basis van mijn pronostiek gaan kijken welke coalities kunnen worden gevormd, rekening houdende dat het cordon rond het VB blijft bestaan, dan is het volgende mogelijk

NVA, met 9 zetels kan kiezen voor een coalitie met CD&V (4) en groen (5), samen 18 zetels. Meteen ook de kleinst mogelijke coalitie, namelijk 18 zetels van de 35. In deze oefening kunnen ze groen inruilen voor Tim (5), wat hetzelfde resultaat zou opleveren. Dan zal NVA’er Paul Van Miert de tricolore sjerp omgorden. Als CD&V het pleit wint en in een coalitie komt, is de kans reëel dat zij met Sis Stijnen als burgemeester het enige mandaat binnenhalen !

Vos blijft Burgemeester

Als NVA echter zou kiezen voor een iets of wat comfortabeler aantal zetels kunnen ze samengaan met Tim (5) en groen (ook 5)of totaal 19 zetels. In dat geval is de kans groot dat Eric Vos burgemeester blijft, vermits groen en Tim dan één front zullen vormen. Of wie weet gaat de sjerp naar fietsgoeroe Boogers, de vaandeldrager ook van de fietsersbond…

Alles wat hierboven staat geschreven is van geen nut indien er voorafgaande afspraken bestaan tussen twee, drie of alle huidige coalitiepartners. Maar, hoe dan ook is het de kiezer die beslist.

Maar, geniet eerst allemaal van het lopende WK voetbal en de prestaties van de Rode Duivels. Daarna nog vakantie en hopelijk komt er een aangename zomer die officieel zal starten op 21 juni. De politiek kan ondertussen zijn kandidatenlijsten afwerken, schrijven aan programma’s en de kiezers trachten voor zich te winnen.
Wat dat betreft : afspraak op 14 oktober 2018

Standaard