Geen categorie

In hun gat gebeten

Afbeeldingsresultaat voor fotos van cijfers en letters

De lezers van mijn blog weten dat ik mijn schrijfsels graag voorzie van de nodige cijfers om wat ik schrijf/beweer goed te onderbouwen. Ik was dan ook tevreden toen begin maart de stadsregio hun cijferdatabank voorstelden. Voortaan zou ikzelf niet meer op zoek moeten naar de talrijke publicaties van -vooral- de Vlaamse overheid over cijfers en letters.
https://www.gva.be/cnt/dmf20180308_03398542/stadsregio-geeft-cijfers-vrij

Maar, mijn vreugde was van korte duur. Zo bleek bij mijn eerste consultatie van deze databank dat de bevolkingscijfers al achterhaald waren. Immers werden de cijfers van de Turnhoutse bevolking, per 1/1/2018 nog niet vermeld.
Maar er was meer wat mijn inziens niet klopte. Zo vermeldde de databank een inwonersaantal voor Turnhout van -43.575- (per 1/1/2017) inwoners. Een cijfer wat ik echter helemaal niet kan terugvinden op de website van de stad, waar een aantal van -43.531- inwoners staat (stond) geschreven.

En ook de bevolkingspiramide leek me hopeloos verouderd. Deze van 2015 staat nog mooi te blinken terwijl voor Turnhout er al een totaal nieuwe op de website staat (stond) per 1/1/2018…
Nog zo een opvallend cijfer is de bevolkingsprognose. In 2030 zou Turnhout slechts 44.717 inwoners tellen (nu per 1/1/2018 zijn het er al 44.035) De volgende 12 jaar zouden er dan maar -682- inwoners bijkomen in Turnhout. Dit lijkt me een erg onwaarschijnlijk cijfer, temeer daar er de afgelopen 5 jaar al bijna 2.000 (1.915) nieuwe inwoners zijn bijgekomen in mijn stad…

Ik vond één en ander wat lijken op kunst- en vliegwerk en stuurde daarover een mailtje aan de stadsregio. Hun antwoord van 13/3/2018, wekte heel wat verbazing op. Zo voeren ze aan dat ze nog de cijfers van 1/1/2017 hanteren, omdat binnen de stad Turnhout de termijn voor validatie van de cijfers nog lopende is. Eigenaardig want reeds op 8/2, ruim een maand eerder, waren deze Turnhoutse cijfers al bezorgd aan het college en de raadsleden èn op de website van de stad Turnhout geplaatst…

Bovendien, zo zeggen ze, zijn de cijfers op de website v/d stad Turnhout, via een andere bron bekomen ??? Welke bron mag dat dan wel zijn ???
Maar nog meer verbazing volgde : er zou immers een foutje zijn geslopen in de optelling van de bevolkingspiramide…en meer concreet in de verdeling in leeftijdscategorieën. En dan volgt een ‘verhaaltje’ van manuele dan wel automatische tellingen.

Maar, het strafste moet nu nog komen. Omwille van dat foutje in de bevolkingspiramide van Turnhout, halen ze ALLE cijfers dan maar van de website van ’t stad...Deze cijferreeksen geven echter heel wat meer informatie dan enkel die bevolkingspiramide. (zoals de verhouding Belgische en vreemde inwoners, de evolutie van de bevolking over een langere tijd enz.!)   Maar blijkbaar wil ‘men’ niet langer dat ik over deze cijfers kan beschikken om mijn blogs te stofferen…

Ik kan me dan ook niet van de indruk ontdoen, dat ‘ze’ in hun gat gebeten zijn omdat ik het aandurfde hen te wijzen op de onvolkomenheden van hun cijfer-databank.

Tot slot, aldus hun mail van 13/3 ll : Eerstdaags actualiseren we trouwens onze bevolkingspiramide met de bevolkingscijfers van 2017! Vandaag, bij het ter perse gaan van deze blog(29/3) en dus ruim twee weken later is van deze ‘eerstdaagse’ actualisering nog NIETS te merken…

 

 

Standaard

Een gedachte over “In hun gat gebeten

  1. Taverniers Francis zegt:

    Dit is gewoon desinformatie naar de bevolking toe,zijn dit geen strafbare feiten?en wordt dit niet gecontroleerd vooraleer men dit naar de belastingbetalers stuurt?

    Like

Reacties zijn gesloten.