Geen categorie

Parkeerkaart

parkeerkaart mindervaliden

Weinigen die er nog nooit van gehoord hebben wellicht. De parkeerkaart wordt toegekend aan personen met een handicap. Een blijvende invaliditeit dus. De voorwaarden tot het verkrijgen van dergelijke parkeerkaart zijn ‘zwaar’ en bovendien gebonden aan de evaluatie van je handicap door een arts welke is aangeduid door de bevoegde overheid.

Klik om toegang te krijgen tot brochure-parkeerkaart-nl_0.pdf

Maar vermits het moet gaan over een blijvende invaliditeit wil dat meteen ook zeggen dat personen die tijdelijk niet of veel minder mobiel zijn, er geen beroep op kunnen doen. We hebben de afgelopen maanden ondervonden hoe moeilijk dat dan wel is.

Nadat mijn vrouw zowel links als recht een  heupprothese werd ingeplant, was zij een aantal weken aan haar rolstoel gekluisterd. Aanvankelijk was dat niet zo’n groot probleem. Ze verbleef in een revalidatiecentrum waar ikzelf, maar vooral vrijwilligers ervoor zorgden dat ze werd gebracht waar ze moest zijn. In het restaurant, bij de kiné, op haar kamer…

Eenmaal het revalidatiecentrum verlaten moesten we haar wel zelf bij een kinesist brengen. Met de auto er naartoe. Zo kort mogelijk bij de plaats uitstappen, rollator uit de auto halen en vooruit maar. Af en toe heb ik daarbij noodgedwongen het verkeersreglement overtreden. Zeker wat parkeren en/of stilstaan betreft…

Een koffie gaan drinken op de Turnhoutse Markt, iets gaan eten of wat dan ook was al heel wat moeilijker. De Gasthuisstraat mag je niet in en de noordkant van de markt is ook al verbonden terrein. En haar wat verder afzetten betekende dat ze al een flinke afstand moest zien te overbruggen met de rollator.

Niet evident allemaal. Ondertussen moest ik dan op zoek naar een parkeerplaats. Meestal redelijk ver van de markt.

Voor mensen die zich een tijd zeer moeilijk kunnen verplaatsen zou er een tijdelijke parkeerkaart moeten bestaan. Maar dat is niet het geval. Een voorstel terzake werd door UNIA nogal negatief geadviseerd.
https://www.unia.be/nl/wetgeving-aanbevelingen/aanbevelingen-van-unia/toekenning-parkeerkaart-voor-personen-met-een-handicap

Maar Turnhout zou perfect het voortouw in deze kunnen nemen. Het moet toch lukken om met niet al te veel regeltjes en rompslomp, op basis van een medische verklaring, een eigen -tijdelijke- Turnhoutse parkeerkaart uit te reiken.

Misschien een nuttig en zinvol item om op te nemen in de verkiezingsprogramma’s. Alhoewel niet noodzakelijk daarop moet worden gewacht…

 

Standaard

3 gedachtes over “Parkeerkaart

 1. Jaak Mertens zegt:

  Dré, eerder dan voor een plaatselijke (Turnhoutse) tijdelijke parkeerkaart, zou ik eerder in dit geval pleiten voor een provinciale of regionale kaart. Wel aan te vragen via gemeente, met duidelijke afspraken welke specialisten medisch attest kunnen afleveren en voor welke beperking of medische situatie, alsook tijdsduur. (eventueel ook in afwachting van definitieve gehandicaptenkaart van FOD). Controle hierop, maar dan ook meer plaatsen te voorzien.
  Misschien kan men ook ‘doorgangsrecht’ koppelen aan gehandicaptenkaart van FOD en deze ‘tijdelijke kaart’, voor de noordelijke en westelijke kant van de markt (zoals voor bewoners en leveranciers aldaar)?
  Hopelijk heeft men in de ondergrondse openbare parking van Turnova ook voldoende gehandicaptenparkingsplaatsen voorzien en wel zo dicht mogelijk bij de uitgangen naar Markt, Otter- en Baron Duffourstraat.?

  Like

  • Hoe groter de ‘schaal’ waarop je dit wil realiseren, hoe minder kans op succes denk ik. Maar geen probleem als men dit zou realiseren op yet niveau van de stadsregio.

   Like

Reacties zijn gesloten.