Geen categorie

Verloren mondagh

Afbeeldingsresultaat voor fotos stemhokjes

Vandaag, 8 januari, vieren we in Turnhout verloren mondagh. Met een worstenbrood en/of appelbol. Volgende zondag, 14 januari doen we dat feestje nog eens over, met een nieuwjaarsdrink. Exact 9 maanden later, op zondag 14 oktober grijpen de gemeenteraadsverkiezingen plaats. Een zwangerschapsperiode dus.

Bij sommige partijen heeft de -gedeeltelijke- bevruchting reeds plaats gevonden en is de lijsttrekker gekend. Anderen moet nog aan dit werk beginnen.
Om te kunnen focussen op de toekomst wil ik enkele opmerkelijke zaken uit het (recente) verleden belichten. Met name de teloorgang van het katholieke of zoals je wil, het Christelijke middenveld in Turnhout.

Slagkracht en aanzien kwijt

Door het faillissement van Arco in 2011, in nasleep van de neergang van Dexia verloor het ACW in één klap geld, maar vooral ook een hoop aanzien, geloofwaardigheid en slagkracht. Vandaag heeft nog geen enkele van de 800.000 aandeelhouders ook maar 1 eurocent teruggezien. ACW veranderde zijn naam veiligheidshalve in beweging net.

Schisma

In de oeroude traditie van het christelijke geloof werd ook ACW Turnhout geconfronteerd met een schisma (scheuring) Zij konden de keuze van CD&V om Francis Stijnen lijsttrekker te laten zijn in 2012 maar niet verkroppen. Eric vos kwam met een eigen lijst op de proppen waarbij iedereen mee mocht doen en toenmalig ACW voorzitter Marc Boogers koos voor groen. Vandaag zitten ze allemaal samen in het beleid, maar worden wel gedirigeerd vanuit -3- verschillende hoofdkwartieren…

Huis kwijt

Dè plaats van waaruit decennia lang heel wat politiek gebeuren in Turnhout werd aangestuurd is ongetwijfeld Den Bond. Voor heel wat mensen het huis van vertrouwen. Voor anderen dan weer het huis van wantrouwen. Maar in augustus 2015 werd Den Bond gesloten en werden heel wat verenigingen dakloos. En zo werd het meer dan ooit doods aan de Korte Begijnenstraat. Ondertussen heeft PVDA in Turnhout wel zijn eigen huis. In de Renier Sniedersstraat nog wel, waar ook al schepen Boogers van groen zijn stek heeft. PVDA noemen hun huis, met een Franstalige inslag, local social. Zo hoeft ook Raoul Hedebouw van de ptb zich niet te generen als hij de komende maanden zeker eens gaat langskomen. Van een -politieke- grondverschuiving gesproken…

Uitstraling kwijt

Van ACW, laat staan van beweging net werden al die tijd nog weinig tot geen daden opgetekend. Deze bloedarmoede kwam pijnlijk tot uiting in visie van van 27/1/2017. In deze speciale middenveld editie ging ik vruchteloos op zoek naar wat beweging net in Turnhout zo uniek maakt(e) Helaas moest ik het stellen met een artikel over de Koep. Wellicht was dit ingefluisterd door voormalig acw voorzitter Boogers. Ik interpelleerde daarover de verbondssecretaris. Iemand die van Mechelen was gekomen en de Turnhoutse winkel wellicht niet zo goed kende. De bedoeling was hem erop attent te maken dat de stichtende en dragende leden van de koep nogal (uitsluitend ?)wat mensen groepeert die altijd gekakt hebben op het ACW…

Kiezers kwijt

Dè vraag voor de nabije toekomst is dan ook : zijn er nog wel voldoende mensen vanuit het katholieke/christelijke middenveld om een of meer lijsten van 35 kandidaten te vullen. Maar, vooral, zullen er voldoende kiezers zijn die een stem zullen uitbrengen op CD&V ? En wat met TIM ? Blijven ze zelfstandig of komen ze in/met een andere groep op  Het antwoord zullen we maar kennen op 14 oktober. Aan iedereen die -op welke lijst ook- zijn of haar kans zal wagen : succes !!

Maar vooral voor wens ik, voor de Turnhoutse bevolking, dat 14 oktober meer zal zijn dan een verloren mondagh. Maar dat het vooral een mooie en voldragen vrucht zal worden !

En vergeet vooral niet om nu zondag 14 januari te komen genieten van een drankje en een lekker worstenbrood of appelbol op de Turnhoutse markt

 

Standaard

Een gedachte over “Verloren mondagh

  1. Jaak Mertens zegt:

    Als we de recente, kleine geschiedenis overlopen van het Turnhoutse politieke landschap, nl. van voor de verkiezingen van 2012 tot kort er na, zouden we dan zelfs niet kunnen spreken van nog 2 andere schisma’s? Want heeft ook SPa geen vertrek naar Tim meegemaakt met o.a. voormalig schepen Gevers? En ‘quid NVA”?: burgemeester Brentjes die door eigen leden werd afgevallen én de discussies tussen de zuiveren en onechten of onafhankelijken. Sic transit gloria mundi, oftewel: niets nieuws onder de zon?

    Like

Reacties zijn gesloten.