Geen categorie

Die doppers toch…

Afbeeldingsresultaat voor fotos stempelkaarten werklozen

Het VBO -de Belgische werkgevers- trekken de laatste dagen herhaaldelijk aan de alarmbel. De economische groei zal dit jaar boven 2 procent klimmen, verwacht het Verbond van Belgische Ondernemingen. Maar ondertussen worden bedrijven afgeremd omdat ze geen geschikt personeel vinden.
https://www.tijd.be/politiek-economie/belgie-economie/VBO-Personeelstekort-remt-groei/9968898

Ondertussen tellen wij in ons Belgenland nog altijd ruim 400.000 werklozen, waarvan zo’n 200.000 in Vlaanderen. Er is dus, nog steeds en dat al decennia lang, sprake van een mismatch op onze arbeidsmarkt.

Dat er niet genoeg geschikt personeel kan worden gevonden heeft mijn inziens meerdere oorzaken.
*De werklozenvoorraad is te weinig opgeleid (in Vlaanderen) door VDAB om inzetbaar te zijn in de vele vacatures die er momenteel zijn. Ook werkgevers zelf hebben veel te weinig ingezet en geïnvesteerd in opleidingen op de werkvloer zelf (al dan niet in samenwerking met VDAB)

*onze jongeren worden te weinig toegeleid naar technische en/of beroepsgerichte opleidingen in onze scholen
http://www.standaard.be/cnt/dmf20180101_03275582

Afgeschreven ?

*Er zijn een flink aantal werklozen die om allerlei redenen -anderen dan wat opleiding betreft- niet (meer) inzetbaar/gewild zijn op de arbeidsmarkt. In het bijzonder denk ik hierbij aan de vrij grote groep werklozen die + 2 jaar werkloos zijn. In Vlaanderen zijn dat nog steeds 65.000 werklozen. (829 in Turnhout of  -35%- van het totaal aantal werklozen)

*Er is een vrij grote groep van allochtone werklozen, inbegrepen een sterk groeiende groep van werkzoekende asielzoekers, die niet of alleszins veel te weinig worden benut op onze arbeidsmarkt. Zo is de groep ‘andere’ waaronder de asielzoekers die leefloon genieten, in Turnhout het afgelopen jaar met 25% aangegroeid. In Vlaanderen kent deze groep een aangroei van maar 10%.

Conclusie : er is op al deze fronten nog heel wat werk aan de winkel. Ook in onze eigen stad. En als we de hierboven aangehaalde redenen in ons achterhoofd houden, is er weinig reden om de werklozen als groep nog maar eens te gaan bashen (aanvallen)

Toch een niet onbelangrijk lichtpuntje : Als vacatures niet ingevuld raken, zullen de lonen stijgen schrijft De Tijd vandaag. En dat is misschien wel een logisch gevolg.

https://www.tijd.be/r/t/1/id/9968996?utm_campaign=newsstream_recent&utm_source=website

Standaard

4 gedachtes over “Die doppers toch…

 1. Jaak Mertens zegt:

  En daar komt de aap weer uit de mouw: sommige NVA-politici willen de schuld en oplossing nu weer alleen de werknemers in de schoenen schuiven. Afschaffen dat brugpensioen en toch gaan beperken van werkloosheidsuitkering in de tijd. Gevolg: ouderen die reeds jarenlang in moeilijke omstandigheden hebben gewerkt zullen nog langer moeten meedraaien. En steeds meer werklozen (o.a. die met een medische beperking) zullen bij OCMW, ziekenfonds, FOD sociale zekerheid voor mindervaliden en/of in armoede terechtkomen.
  Inderdaad zullen erkende asielzoekers met definitief verblijfsstatuut via specifiek taalbad en opleiding dienen klaargestoomd te worden voor onze arbeidsmarkt. Anders weer voor vluchtelingen uit conflictgebieden (Irak, Afghanistan, Syrië e.a.) met tijdelijk verblijfsstatuut en die mettertijd dienen terug te keren. Zij zouden een opleiding kunnen volgen voor beroepen die dienstig kunnen zijn bij de heropbouw van hun landen. En ondertussen via tijdelijke en interim contracten hier kunnen bijspringen en werkervaring opdoen.
  En hopelijk zullen ook alle jongeren niet alleen meer vooruitzicht hebben op een volwaardig loon, maar ook terug op definitieve contracten met steviger toekomstperspectieven…

  Like

  • Enkele uren geleden las ik een twitterbericht van Jan Denys, arbeidsmarktspecialist van Randstad. Daarin pleit hij om het beperken van de werkloosheid in de tijd,, NU op tafel te leggen. In tijden van hoogconjunctuur is dat volgens hem beter haalbaar…Voor zover ik me herinner is dit item echter NIET opgenomen in het regeerakkoord. Een regering die trouwens bestaat uit -4- partijen en dus niet enkel NVA…

   Like

Reacties zijn gesloten.