Geen categorie

Nieuw-Jaar

Afbeeldingsresultaat voor fotos politie

Nog slechts enkele dagen en we vieren nieuwjaar. Een nieuwe kalender, een nieuwe agenda. En verkiezingen voor een nieuwe (?!) gemeenteraad.
Wat die kalender/agenda betreft, moeten er toch enkele nieuwe zaken worden ingeschreven. Zaken over wat wel wanneer (niet) kan en wie dat dan wel/niet mag doen.
Ik verklaar mij nader
*De 11-jarige (Armeense) Kristina en een deel van haar gezin werden in de week voor Kerstmis opgepakt met de bedoeling ze -wegens illegaal verblijf-het land uit te zetten. Haar leerkracht was van mening dat dit niet kan op dat tijdstip van het jaar…
Dat je met dergelijk verhaal scoort op en rond Kerstdag zal niemand van ons verwonderen. Wat -bijna- niet aan bod kwam is dat ook in dit dossier heel wat aanvragen, afwijzingen en bevelen het land te verlaten zijn vooraf gegaan. De laatste afwijzing is ruim 4 jaar oud.

In de nieuwe jaarkalender moeten we rekening gaan houden met periodes waarin,bevelen om het land te verlaten niet mogen worden uitgevoerd…

*Borgerhout kwam ook dit jaar meermaals negatief in het nieuws wegens rellen met de politie. In een interview in Knack, met enkele jonge Marokkanen, lees ik daarover het volgende : ‘De avond voor het incident met de 13-jarige was het al onrustig buiten. Er was een verkeersongeval waar veel mensen op af kwamen, puur uit nieuwsgierigheid. Toen de politie arriveerde, werd er wat geroepen door omstanders. Er werden ook eieren naar de politie gegooid, maar niet meer dan een of twee. Het was het einde van de ramadan, na zonsondergang. Iedereen had juist gegeten en was op straat. Een van de drukste momenten van de dag.

De volgende dag gebeurde dat incident met die gestolen brommer. Het was Suikerfeest, we waren in opperbeste stemming. Iedereen was gelukkig, iedereen was blij. We zijn moslims, voor ons is het een heel belangrijke gebeurtenis. Waarom moest de politie tijdens ons feest zo hardhandig optreden? Ze had ook meer begrip kunnen tonen, dan was de reactie van omstanders minder hevig geweest. Er zijn op zich best goeie contacten met de politie. Maar sommige teams geven zichzelf niet de ruimte om een dialoog met de jongeren aan te gaan.’

Beste politie van Antwerpen, wil je in het nieuwe jaar elke moslim die iets verkeerd doet, met rust laten tijdens de ramadan en/of het suikerfeest ? Zelfs vaststellingen doen van een verkeersongeval doe je dan blijkbaar beter ook niet…

In datzelfde interview vragen Marokkaanse jongeren hun eigen politiemensen in de vorm van een vast team. Antwoord van de politie : Ook wij vragen om meer diversiteit bij het korps, in onze nieuwe rekruteringscampagne richten we ons ook op mensen uit de wijk zelf. Helaas krijgen we weinig respons.’

Voor ieder van jullie een opperbest en vooral gezond 2018. Met elke dag leuke dingen op de kalender.

Standaard

2 gedachtes over “Nieuw-Jaar

  1. Jaak Mertens zegt:

    Verhalen worden verteld, sinds mensenheugnis, in deze tijd van het jaar… Vooral ook over kinderen, her en der geboren op plaatsen als paleizen, herbergen, stallen of dakloos in openlucht. Soms zelfs door ‘machthebbers’ gevreesd, opgespoord via sterren, en in alle ‘onnozelheid en onschuld’ op de vlucht verdreven (of vermoord…)
    Verhalen vertellen niet enkel hoe het altijd zou ‘moeten’, maar ook hoe het soms ‘anders kan’. Zoals, tot zelfs in oorlogen – in deze tijd van het jaar – soms een wapenstilstand op de kalender wordt gezet. Omdat er, volgens verhalen, ooit ergens een kind zou zijn geboren…

    Like

Reacties zijn gesloten.