Geen categorie

Terugfluiten

Afbeeldingsresultaat voor fotos kumbaya

Als er een wedstrijd zou zijn voor het meest markante politieke woord van 2017, zou ik zeker kiezen voor terugfluiten. Een begrip wat zowel van toepassing is op de Turnhoutse als op de nationale politiek.
In eigen stad werd Eric Vos, samen met zijn WK-schermen teruggefloten door horeca- en andere handelaars. Zonder enige vorm van overleg met de betrokken actoren had hij beslist dat we naar het WK-voetbal zouden moeten kijken vanuit de achterkeuken (Warande) en niet vanuit het salon (Markt)

Nationaal was het Theo Francken die enkele keren werd teruggefloten wegens één of andere uitspraak die de oppositie of een politieker van de meerderheid, niet beviel of uit zijn context haalde. Of omdat hij de premier in een lastig parket zou hebben gebracht.

Maar, zoals wel eens meer, niets is wat het lijkt. Het is zeker niet Theo Francken die het scorebord van meest teruggeflotene aanvoert. Nee, die eer valt -met grote onderscheiding- te beurt aan federaal CD&V parlementslid Nahima Lanjri.

Van bij het begin van deze legislatuur nam zij meermaals het beleid, een uitspraak of een wetsvoorstel van Francken zwaar op de korrel. En dit als lid van regeringspartij CD&V. Ontelbare keren werd ze, of joeg ze zichzelf het parlementaire podium op. Telkens deed ze dat in het kader van een regeringsbeleid wat ook haar partij mee goedkeurt/de.

Als staatssecretaris voert Theo Francken immers louter een regeringsbeleid uit !! En telkens ook is de pers erg gretig om naar aanleiding van een tussenkomst van Nahima te zeggen dat CD&V een probleem heeft met Francken en/of zijn beleid
Maar, nogmaals, niets is wat het lijkt ! Alhoewel zij geen enkele keer met woorden of een publieke reprimande werd teruggefloten, gebeurde dat elke keer opnieuw wel in de feitelijkheid. Immers, CD&V bleef/blijft elke keer opnieuw mee verder regeren. Zelfs al was er tussendoor een Kumbaya-moment voor nodig. Daardoor is Lanjri meer dan ooit een roepende in de woestijn.

Er moet een reden zijn waarom dit telkens opnieuw voorkomt. Is zij de Excuustruus voor de linkervleugel van CD&V, de beweging.netters zeg maar ? Of is zij permanent gefocust op het stemmen halen in het erg diverse Antwerpen ?

Dit roept hoe dan ook vragen op. Voor de geloofwaardigheid van Nahima Lanjri zelf, maar al zeker voor die van CD&V. Je vraagt je toch telkens weer af waarom CD&V de stekker niet uit deze regering durft  te trekken.

Misschien… is de belangrijkste reden van dit telkens weerkerend schouwspel, de angst te worden afgestraft door de zeer talrijke kiezers die Theo Francken, zijn beleid en zijn partij steunen ???

Standaard

Een gedachte over “Terugfluiten

Reacties zijn gesloten.