Geen categorie

Kobe, Steven en A.L.S.

Afbeeldingsresultaat voor fotos A.L.S.

Sinds enige tijd loopt er in het razend populaire Thuis, ook een verhaallijn rond de aandoening  A.L.S. Het begon met Steven, de vroegere lover van de harde tante en advocate Karin Baert. Steven bleek ook de vader te zijn van Kobe, de kok van de Withoeve.
Ik was benieuwd hoe één en ander zou verlopen in het verhaal van Thuis. Hoe één en ander in beeld zou worden gebracht ook. Om te beginnen bleek het niet zo makkelijk om Kobe te overtuigen dat zijn vader deze verschrikkelijke ziekte had. Bovendien moest hij worden overtuigd zich te laten onderzoeken op het al dan niet hebben van de erfelijke variant.

Eigenlijk is heel deze verhaallijn een aanhoudende flashback voor mij. Bij mijn (overleden) echtgenote werd in juni 2004 de diagnose A.L.S. gesteld. Je kan je niet voorstellen hoe onwezenlijk deze boodschap overkomt. Temeer omdat de dokters -terecht- onmiddellijk open kaart speelden en ons meteen duidelijk maakten dat de kans op overleven erg klein zou zijn.

Het duurde enkele dagen en wat naslagwerk op google, vooraleer wij de eigenlijke draagwijdte van deze ziekte konden inschatten. Ongeloof ook. Want hoe kan dat nu ? Altijd gezond geleefd en nooit ziek geweest. En dan te horen krijgen dat Jeke nog 2 à 5 jaar te leven heeft en de ziekte niet behandelbaar is ??!!

Gaandeweg werd ons ook duidelijk dat deze ziekte een echt aftakelingsproces zou betekenen. Wat Jeke in de ochtend nog kon, was in de loop van de dag plots niet meer mogelijk. In de voormiddag nog met de fiets boodschappen gaan doen…maar bij het terug thuis komen van de fiets vallen…omdat ze haar voet niet meer snel genoeg op de grond kon zetten.

Of aan het strijken en plots het strijkijzer tegen haar hand en dit niet meer kunnen terugtrekken omdat er al te veel spieren waren afgestorven.
Enkele weken na de diagnose reeds werd het spreken voor Jeke steeds moeilijker. Vrij snel moest ze beroep doen op een hulpmiddel, om zo toch nog een minimum aan communicatie mogelijk te maken…

Uiteraard waren wij ook zeer bekommerd over de vraag of onze zoon dit zou kunnen hebben. De erfelijke variant dus. Maar daar kon destijds geen sluitend antwoord/onderzoek voor worden geboden. Professor Wim Robberecht kon enkel voortgaan op de vaststellingen die bij Jeke werden gedaan en leidde daaruit af, dat het geen erfelijke variant was/is.

Hoe dan ook, de verhaallijn in Thuis komt mij alleszins heel realistisch over. En de rebellie van Kobe is meer dan begrijpelijk ! Dat Marianne en Simonne, in het echte leven als Leah Thijs en Marleen Merckx al vele jaren ambassadrices zijn van/voor de A.L.S.-liga is zeker niet vreemd aan deze realistische benadering

Het is een mooie manier om deze nog steeds ongeneeslijke ziekte in beeld en onder de aandacht te brengen. Een meerwaarde ook voor deze soapserie !

https://als.be/

Standaard