Geen categorie

Leefloners en beroepsdoppers

Afbeeldingsresultaat voor fotos besneeuwde fiets- voetpaden

Samen met de eerste sneeuw duiken ook weer de berichten op van laat leefloners of beroepsdoppers opdraven om stoepen en fietspaden sneeuwvrij te maken. Maar…zijn deze kreten dan ook terecht ?

Voor alle duidelijkheid vind ik die kreten wel begrijpelijk maar niet terecht.  Blijkbaar was de zware sneeuwval van deze ochtend/voormiddag redelijk onverwacht. Men had immers regen voorspeld. En je kan noch mag verwachten dat leefloners of werklozen zomaar, met een vingerknip kunnen of mogen worden gemobiliseerd. Je spreekt in deze immers niet over abstracte dingen maar wel over mensen !!  

Waar ik wel voorstander van ben is dat deze mensen -op basis van vrijwilligheid- kunnen worden aangesproken om in zaken van overmacht, zoals deze onverwachte en zware sneeuwval, een helpende hand te reiken.

Het zou perfect kunnen dat er een kadaster van vrijwilligers zou worden opgemaakt èn beheerd door de lokale overheid. Een kadaster waarin vrijwilligers kunnen aangeven voor welke zaken zij oproepbaar/inzetbaar zijn.

Deze vrijwilligers kunnen dan, complementair aan èn onder supervisie van stedelijk personeel worden ingezet om bijvoorbeeld stoepen en fietspaden zo snel mogelijk sneeuwvrij te maken.

Oh ja, ik realiseer me dat velen onder u zullen denken op basis van vrijwilligheid ga je niemand vinden.

Wel, ik ben van het tegendeel overtuigd. Laat ons al beginnen met aan deze mensen op zijn minst de vraag te stellen !!

Standaard

8 gedachtes over “Leefloners en beroepsdoppers

 1. Marc Schram zegt:

  In onze straat niet nodig, hier doen enkele vrijwilligers ( jonggepensioneerden, mensen die op dat ogenblik thuis zitten…) dit ook voor hen die bv.moeilijk te been zijn zoals 80-plussers. Mijn buurman heeft vandaag maar liefst voor 5 anderen de stoep geruimd…en dit meerdere keren per dag ! Bedankt Frans…

  Geliked door 1 persoon

 2. A. Verheyen zegt:

  Als de gemeente al eens alle mensen gelijk behandelt. Bedoel niet met “doppers” enz. Begrijp dat ze het centrum eerst aanpakken, “veiligheid, scholen enz. Maar dat ze daar meerdere keren per dag rond rijden maar de mensen , afgelegen van ‘t centrum moeten ook eten, maar je daar druk om maken heb ik al afgeleerd, zolang je met twee bent kan veel, heb schatten van kinderen die heel veel opvangen, maar dat ze dan die straatproblemen ook moeten opvangen vind ik erover. Pas zijn de bladeren geruimd terwijl ik geen enkele boom op mijn perceel heb staan, nu is het alle dagen zoveel malen sneeuw ruimen.

  Like

 3. Jaak Mertens zegt:

  Als ik me niet vergis bestaat er al enige tijd – in steden en gemeenten in Nederland – zulk een systeem van verschillende taken,die door mensen in de bijstand kunnen/moeten worden uitgevoerd. Heeft iemand weet wat daar de ervaringen zijn? Zowel van de organiserende overheden als van de betrokken deelnemers ?
  Aangezien in de toekomst steeds meer reguliere jobs in industrie en administraties zullen verloren gaan door robotisering en informatisering, zal het zeker zaak zijn om voor een steeds groter wordende groep medemensen (laag of gemiddeld geschoold), andere vormen van zinvolle en betaalbare tewerkstelling te organiseren bij overheden, zorginstellingen, verenigingen, bedrijven of particulieren…. Of gaat men misschien enkel diegenen die reeds een job hebben de kans geven om bij te verdienen? Terwijl men diegenen die van een uitkering moeten rond komen zal gaan verplichten om enkel gratis ‘vijwilligers’werk te doen?

  Like

 4. Jaak Mertens zegt:

  Waarom eventueel niet een systeem, zoals bij invaliditeits- of inkomensvervangende tegemoetkoming, waarbij om te beginnen, gezinshoofden of alleenstaanden, mits toestemming VDAB, deeltijds en in functie van hun competenties kunnen werken? Waarbij de uitkering maandelijks wordt aangepast aan de ontvangen vergoeding, maar toch, samengeteld, een hoger inkomen kan worden bekomen. Zodat arbeidsattitudes onderhouden blijven, ervaring wordt opgedaan, sociale contacten verworven worden én deze mensen op een waardige manier boven armoedegrens kunnen uitstijgen.

  Like

  • Dat systeem bestaat nu al in de werkloosheid voor hen die deeltijds werken en daardoor hun rechten behouden en/of eventueel nog een stuk werkloosheidsuitkering genieten. Maar dat is uiteraard iets heel anders dan wat ‘bijverdienen’.

   Like

Reacties zijn gesloten.