Geen categorie

Ik maak me zorgen

Telkens ik de Turnhoutse werkloosheidscijfers bekijk maak ik me meer en meer zorgen. Omwille van de verontrustende kenmerken in die werkloosheid enerzijds. Maar ook omwille van het gevoel dat niemand in het beleid zich hierover zorgen maakt anderzijds.

Waarover gaat het dan ?

-460 werklozen in mijn stad komen van buiten de E.U. Wellicht bijna allemaal erkende vluchtelingen. Op een totaal van zowat 2400 werklozen komt dat neer op 20%, of 1 op 5 werkzoekenden. Tegenover vorig jaar is dit aantal werkzoekenden met 21% gestegen (Vlaanderen laat een stijging optekenen van slechts 1,6%)

-Ofwel is dit een grandiose verspilling van talent…ofwel is het beoogde en benodigde talent in deze snel groeiende groep, gewoon niet aanwezig ?!

-Hasselt, een centrumstad van 77.000 inwoners heeft -402- werkzoekenden van buiten de EU, Een aantal wat met 7% daalde tegenover 2016. Mechelen, ook al een centrumstad van bijna 86.000 inwoners en 565 werkzoekenden buiten EU laat in deze groep ook een daling van ruim 4% optekenen.

-Zelfs in de grote stad Antwerpen valt er een -weliswaar kleine- daling op te tekenen van de groep niet EU werkzoekenden.

Wat deze cijfers ook aantonen is dat Turnhout echt wel als een magneet blijft werken voor erkende vluchtelingen die hier willen wonen, èn werkzoekende zijn Hoe dat verloopt met de huisvesting van deze mensen ?

Al even duidelijk is dat de andere gemeenten van de stadsregio absoluut niet volgen om in deze aangelegenheid ook hun deel te doen. Je kan dan al wel friejet zijn dat je in de stadsregio een halt kan toeroepen aan supermarkten. Met de vestiging van niet EU’ers /vluchtelingen (werkzoekenden) lukt dat nog steeds NIET. (Beerse = 17; Vosselaar=18 en Oud-Turnhout=27)

Sinterklaas had het niet bij…de Kerstman wellicht ook nog niet…? Maar ik blijf alvast halsreikend uitkijken naar een echt actieplan om aan deze problematiek te verhelpen !!

Standaard

6 gedachtes over “Ik maak me zorgen

 1. van massenhoven jef zegt:

  TIM Turnhout In Motion, daar kan je toch niet tegen zijn. Er beweeg iets ook al is dit misschien in de verkeerde richting.

  Like

 2. Peter zegt:

  Beste Dré, aangezien je bij VDAB gewerkt heb vermoed ik dat je ook aan de correcte gegevens kan geraken? Die staan namelijk open en bloot op Arvastat. Hier zou je dan kunnen uittellen dat er ongeveer 270 ‘vluchtelingen’ tussen zitten. Ik heb even mensen uit de landen opgeteld die hiervoor in aanmerking komen: Afghanistan 63, Syrië 59, Irak 62, Iran 33, Somalië 29, Pakistan 16, Ethiopië 3. Er zijn er nog 134 uit Marokko, 31 uit Zuid-Amerika, 48 Russen, … Dit maakt dat het ongeveer 10%, de helft van het cijfer dat jij aangeeft. Ik geef toe, het is nog hoog maar toch een significant verschil. (benieuwd of je dit gaat publiceren of me weer blokkeert).

  Like

  • Onder het motto “Peter (Van Litsenborg) weet het beter”…. Sta me toe Peter om een aantal fouten uit uw berekening recht te zetten. Maar vooreerst ook dit : als ik in het verleden bepaalde reacties van u niet heb geplaatst, was dat vooral om u te ‘beschermen’ omdat je meestal de bal missloeg. Ook weer met deze reactie. Arvastat telt’slechts’ -14- werklozen uit Rusland en geen -48- zoals jij schrijft. De kans dat dit vluchtelingen zijn is echter zeer groot, vermits Rusland in de top 10 staat van landen waaruit in ons land een asielaanvraag werd ingediend. Het aantal Marokkaanse werklozen dan : -47- zijn het en geen -134- zoals jij schrijft…. Je zin : “dit maakt dat het ongeveer 10% de helft van het cijfer dat jij aangeeft” slaat al helemaal op…niets ! Met andere woorden Peter, uw ‘berekeningen’ slaan de bal serieus mis. En tenslotte nog dit : ik heb NOOIT bij VDAB gewerkt… https://arvastat.vdab.be/arvastat_detailtabellen_werkloosheid.html Gemeente : Turnhout

   Like

 3. Jaak Mertens zegt:

  Dré, degenen die je een beetje kennen weten dat ge niet bij VDAB hebt gewerkt, maar wel bij ACV. (so what? ge werkte ook toch sàmen mét…). Want in je functie gaf je de o.a. werklozenwerkingen mee vorm. Waart ge ook vertegenwoordiger voor onze mensen, werkend en zoekend naar werk, in verschillende stedelijke en regionale organisaties, alsook op de arbeidsrechtbank.
  Migranten, vluchtelingen, asielzoekers… van buiten de EU. Kunnen we de grootste inspanningen ivm met opleiding en mee werk zoeken, best niet richten op degenen die reeds een definitief verblijfsstatuut hebben? Basiskennis nederlands en/of bijkomende opleiding nederlands eigen aan en in functie van beroepskeuze én vraag naar arbeidskrachten in de regio. Dan stages, werkplekleren, opleiding in die bedrijven… naar tijdelijke en vaste contracten.
  Voor mensen met een tijdelijke verblijfsvergunning (zoals oorlogsvluchtelingen uit bvb Syrië, Irak, Afghanistan en enkele Afrikaanse landen), opleiding nederlands in functie van beroepskeuze. Beroep dat ze zouden willen uitoefenen bij terugkeer naar en heropbouw van hun herkomstland. Indien voor handen: stages, opleidingen en tijdelijke contracten in die bedrijven die dergelijke krachten nu en hier kunnen gebruiken.
  Sint en Piet, de Kerstman of kabouters spelen hun eigen rol in het land van sprookjes. Overheden – plaatselijk, regionaal of federaal – dienen hun taken te plannen en uit te voeren in de dagdagelijkse realiteit. In samenwerking met hun burgers, middenveld en bedrijven…We kijken er maar al te lang reeds, mét u, naar uit Dré.

  Like

Reacties zijn gesloten.