Geen categorie

Warmte ? Net niet !!

Afbeeldingsresultaat voor geothermie fotos

Begin 2015 had ik een gesprek met de Turnhoutse schepen van lokale economie. Kort daarvoor had ik, samen met de andere leden, ontslag genomen uit de stuurgroep van CD&V.

Maar dat belette mij niet -nog steeds niet trouwens- mijn bekommernis te uiten over de torenhoge werkloosheid in Turnhout.
Van dat gesprek heb ik vooral onthouden dat Turnhout -bij uitbreiding ook de stadsregio- nogal wat hoop koesterde op het vlak van de geothermie. Aardwarmte, zeg maar. Dit zou -inzonderheid wat de aanleg van het warmtenet betreft- wel eens een echte boost kunnen betekenen inzake tewerkstelling. Later had ik de gelegenheid een en ander ook te bespreken met de verantwoordelijken van serr-resoc.

Ik wees de schepen er toen op dat zijn entoesiasme terzake wel eens zou kunnen worden doorkruist door anderen. Immers had Vlaanderen nogal ingezet op het exploreren van die geothermie via het VITO. En of de druk, de invloed van Turnhout niet te klein zou zijn om de realisatie van één en ander naar deze stad en directe omgeving te krijgen ?!.

Mijn bekommernissen werden echter afgewimpeld vermits de grote pharmareus, Janssen uit Beerse, betrokken partij was, de kar zou trekken en ervoor zou zorgen dat de ‘restwarmte’ via het net naar de omliggende gemeenten zou worden gestuurd.

Ruim een jaar geleden kwam echter de ontnuchtering. In september 2016 deelde Janssen Pharmaceutica mee, hun project geothermie voor/tot eigen gebruik te beperken.
http://www.gva.be/cnt/dmf20160924_02484261/janssen-pharmaceutica-beperkt-project-geothermie-voor-eigen-gebruik

Vandaag, weten we dat mijn bekommernis over kapers op de kust meer dan terecht was. Dessel is namelijk de eerste gemeente, gevolgd door Mol, waar de geothermie, via een warmtenet zal worden uitgerold.

En of Turnhout…werd gerold of zich heeft laten rollen ? ?

http://www.gva.be/cnt/dmf20171129_03215072/gezellige-warmte-diep-uit-de-kempense-bodem-mol-en-dessel-koplopers-in-aanleg-warmtenet

Standaard

2 gedachtes over “Warmte ? Net niet !!

  1. Jaak Mertens zegt:

    Ooit werd er toch ook warm water uit de ondergrond opgepomt en gebruikt om het oude zwembad van Kursaal te verwarmen? Heeft onze stad er mss ‘werk’ van gemaakt om bij het ganse Turnova-project op die plaats, hier (terug) gebruik van te maken?

    Like

Reacties zijn gesloten.