Geen categorie

Gezond ziek worden

Afbeeldingsresultaat voor az turnhout - campus sint-jozef turnhout

De fusie van de Turnhoutse ziekenhuizen met aan de ene kant Sint-Elisabeth (OCMW) en aan de andere Sint-Jozef (CM) was een slopend proces. Het duurde tot 1 september 2009, eer deze fusie een feit zou zijn.

Destijds heb ik meermaals beweerd dat dit te maken had met de overeenkomsten die het OCMW had met de geneesheren-specialisten.
Velen van hen hadden zich verenigd in het centrum voor inwendige geneeskunde aan de Parklaan in Turnhout. Als het ware een derde Turnhouts ziekenhuis wat eigenlijk onzichtbaar toch mee aan de gesprekstafel zat.

Verder waren de twee ziekenhuizen ook twee verschillende realiteiten. Zowel qua personeelsstatuut als op financieel vlak. Sint-Jozef maakte winst en vooraleer de fusie echt kon doorgaan, diende de Turnhoutse belastingbetaler diep in zijn geldbuidel te tasten. In één beweging werd maar liefst 13 miljoen euro van de reserve-rekening gehaald, om de zogenaamde historische schuld van het OCMW-ziekenhuis te delgen…
Vandaag, 2017 mag worden gezegd dat we in Turnhout beschikken over een gezond AZ. Weliswaar nog steeds –en wellicht nog heel wat jaartjes– op twee campussen. Uit een onderzoek wat De Tijd publiceerde leren we dat AZ Turnhout tot de grootste ziekenhuizen in Vlaanderen behoort. Met een omzet van 226 miljoen euro en een gemiddelde winst van 1,6% de laatste 5 jaar, in 2016 zelfs 2%. Zowat 1.300 personeelsleden zorgen voor een bezetting van -2- mensen per erkend ziekenhuisbed. (gemiddeld = 2,1)En de afgelopen drie jaar kwamen er 55 jobs bij.

Globaal mag het AZ Turnhout spreken over een robuuste financiële situatie met een vrij hoog eigen vermogen van 32%, waar 20% als gezond mag worden beschouwd.

Erelonen
Wat ik nooit heb gesnapt is dat er in een éénpersoonskamer meer mag worden aangerekend voor dezelfde medische verstrekkingen. Bekeken over gans België zie je zo in Wallonië een gemiddeld ereloonsupplement van 173% en in Brussel maar liefst 206%. In Vlaanderen is dat dan weer 114% en in onze stad 97% wat een gemiddelde opleg van 650 euro betekent.

Als ik het me nog goed herinner is er ook nog een rekening ten laste van de stad in verband met de pensioenen van het (vroegere) OCMW-personeel wat nu is ingebed in het AZ Turnhout.

Een jaarlijkse kost waar we best zo snel mogelijk van af moeten geraken. Als dat nog niet het geval zou zijn.

Standaard

Een gedachte over “Gezond ziek worden

  1. Ingrid Berckvens zegt:

    We blijven er liever allemaal buiten. Maar als we binnen gaan in gelijk welk ziekenhuis, moeten we vaak diep (sommige héél diep) in onze geldbeugel tasten. Waarom die geconventioneerde uren en dan weer ongeconvencioneerde uren. Erelonen? Ik snap er soms echt niks van.
    Dus probeer allemaal gezond te blijven!

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.