Geen categorie

#IkNiet #MeNot

Afbeeldingsresultaat voor fotos van flirten

Al gans mijn leven tracht ik om altijd en overal, een eerzaam burger/man te zijn. Zowel in mijn relatie als daar buiten. Met vrienden en vriendinnen. Je zal mij dan ook niet zien voorbijflitsen bij #MeToo.

En nee, ik ga het in deze blog niet opnemen voor Bart De Pauw. Die zaak is omwille van een onvoorstelbare mediatisering nu al juridisch verkloot vrees ik. http://www.gva.be/cnt/dmf20171109_03179471/er-dreigt-een-complete-polarisatie-na-het-nieuws-over-bart-de-pauw

Maar ik ga wel mijn eerlijke bekommernissen uiten. Van bij de start van het #MeToo gebeuren drukte ik de vrees uit dat dit zou kunnen leiden tot een lynchpartij. Eerst leek het allemaal ver van mijn bed ergens in Hollywood of in die rare filmwereld. De voorbije dagen kwamen het akelig dichtbij.
#MeToo kreeg naar mijn mening disproportioneel veel, te veel media-aandacht. Bij de reguliere zowel als bij de sociale media. Zelfs in die mate dat je zou beginnen denken dat er geen eerbare, fatsoenlijke mannen met goeie manieren rondlopen.

En net dat vind ik vele bruggen te ver. Ik ben overtuigd dat er massa’s meer eerbare mannen/vrouwen rondlopen dan je uit de #MeToo-hype zou kunnen afleiden.

In dat verband vond ik de uitspraak van Tinneke Beeckman in De Afspraak van 10/11 treffend. Zij stelde dat #MeToo misschien wel zo’n vlucht nam omdat er in het verleden geen werk werd gemaakt van meldingspunten. In het kader van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Als dat de les mag en kan zijn uit dit verhaal…

En juist daarom ben ik het niet eens, helemaal niet zelfs met die oproep van Hilde Van Mieghem. Deze oproep vind ik van een heel andere orde. In de eerste plaats is dat gevaarlijk om tot publiekelijke afrekeningen te komen tussen zowel mannen als vrouwen, (vermeende)daders en slachtoffers. En ten tweede leek het wel dat, wanneer zij die oproep deed, haar ogen ‘haat spuwden’ omwille van ‘iets’ of ‘iemand’ die haar blijkbaar erg dwars zit. Maar van een goeie actrice moet je misschien in zo’n oproep ook wel de juiste gezichtsexpressie verwachten
http://www.gva.be/cnt/dmf20171111_03180797/hilde-van-mieghem-doet-oproep-aan-vrouwen-om-massaal-naar-buiten-te-komen-na-zaak-de-pauw

Uiteraard heb ik niets te vrezen van deze oproep. Maar ik wil NIET leven in een #Me Too-samenleving. Nee ik wil blijven leven in een rechtsstaat waarin ik nog steeds erg geloof. Een rechtsstaat waarin be- en/of veroordeling maar kan na woord en wederwoord.

En net daarom roep ik luid en klaar : #Me Not, begot !

Standaard

3 gedachtes over “#IkNiet #MeNot

 1. Leen zegt:

  MeNOT!
  Met alle respect voor vrouwen én mannen die te maken hebben gehad met grensoverschrijdend gedrag.
  Mijn ervaring is dat een vrouw in onze samenleving meestal geen slachtoffer is.
  Ik persoonlijk heb me als vrouw eerder beschermd dan belaagd gevoeld door mannen (Ook in nachtelijke uitgang!) Ik ben opgegroeid in een sfeer van positieve discriminatie, heb juist veel voordelen ervaren rond mijn vrouw zijn. Natuurlijk kreeg ik wel eens seksuele aandacht -dat soms ongewenst was- maar ik heb gelukkig! nooit het gevoel gehad dat ik dit niet kon afweren.
  Vrouwen zijn geen zwakke wezens, meestal wél zelfredzaam, verantwoordelijk en assertief. Mannen vormen in regel geen bedreiging. Laten we onze jongens en meisjes vooral niet opvoeden met angst, doch wel met respect voor elkaar en elkaars grenzen.

  Geliked door 1 persoon

 2. Jaak Mertens zegt:

  Natuurlijk moeten er geen ‘heksenprocessen’ gevoerd worden nog voor een zaak voor een rechtbank kan komen. En ook zal die zaak dan ‘in’ de rechtbank gevoerd worden, woord en wederwoord, en niet op het plein/forum erbuiten. Maar kunnen we eveneens niet oppassen om op boodschappers te schieten, als we menen ‘haat spuwende ogen’ te zien…? Want worden/werden er zo niet al te veel vrouwen/mannen met een uitgesproken mening afgevoerd naar ‘paal of stapel’ …?

  Like

  • En ten tweede leek het wel dat, wanneer zij die oproep deed, haar ogen ‘haat spuwden’ omwille van ‘iets’ of ‘iemand’ die haar blijkbaar erg dwars zit. Maar van een goeie
   actrice moet je misschien in zo’n oproep ook wel de juiste gezichtsexpressie verwachten. Het is evident dat BEIDE zinnen SAMEN moeten worden gelezen. De betekenis van de ‘haakjes’ is om woorden te markeren die je niet in de letterlijke betekenis gebruikt http://www.taalwinkel.nl/spelling-en-grammatica/aanhalingstekens/

   Like

Reacties zijn gesloten.