Geen categorie

Wel woningen-Geen kopers

Afbeeldingsresultaat voor fotos lokerenschuif

Een jaar geleden schreef ik een blog over de Lokerenschuif. Het sociale koop-woning-project van de Ark op de hoek van de Patriottenstraat/Spoorwegstraat. Enkele Turnhoutse beleidsmensen namen mij deze blog erg kwalijk. Tijd dus om na een jaar even de stand van zaken op te maken.
https://wolput.com/2016/10/09/turnhout-zet-nogmaals-burgers-voor-schut/

Dit project kende een vrij lange voorgeschiedenis. De braakliggende gronden werden, als ik het me goed herinner, aangekocht in 2010. Begin september 2012 werd dit koop-project door de Ark en de stad Turnhout, voorgesteld aan de buurt. Er waren een 100-tal aanwezigen. Zowel buurtbewoners als kandidaat-kopers onthaalden het project positief.

Start van de werken was voorzien einde 2013 (mits programmatie door de Vlaamse overheid) – oplevering en verkoop in 2015. Uiteindelijk schoven deze data met 2 jaar op. Aanvang werken kwam er in oktober 2015 en de verkoop startte pas op 10 mei 2017.

Nu, 4 maanden later blijkt, volgens de website van De Ark die ik heden nog raadpleegde, dat 5 van de 6 woningen werden verkocht. Maar, van de 43 appartementen werden er nog maar 15 verkocht. Dat is dus slechts 1/3. En dat verbaast mij toch wel.

Als rationele denker ga ik ervan uit dat, wanneer De Ark een dergelijk -best wel grootschalig sociaal koopwoning-project- voorziet, er een grote (wacht)lijst van kandidaat kopers bestaat.
Vandaag kan ik niet anders dan vaststellen, dat die lijst er niet is. Of dat er andere redenen zijn, waarom dit project ‘slecht’ verkoopt.

 

Te groot ? Te Duur ? Of zijn de voorwaarden, zoals de inkomensgrenzen te stringent ? Of zijn er gewoon te weinig mensen die de aankoop en leninglast aankunnen ?

Klik om toegang te krijgen tot brochure_socialewoning_juli2017_foto%20Molenakkers_WEB_1501764054.pdf

Sociale koopwoningen/appartementen die na één jaar niet zijn verkocht, mogen dan als sociale woning worden verhuurd. Recent werd me gezegd -maar dit doe ik voorlopig af als een niet bevestigd gerucht- dat een groep bewoners van de Parkwijk, in deze appartementen zullen worden ondergebracht. In afwachting van de renovatie van de woonblokken in die Parkwijk.

Maar of het wenselijk is om in één woningblok tot een mix van huurders en kopers te komen, is nog maar de vraag !

Nu de vakantieperiode wel helemaal voorbij is, lijkt het me aannemelijk dat de Ark een tandje bijsteekt in de promotie van deze koopappartementen. Meer en intenser op zoek gaan naar kandidaat-kopers dus !

 

Standaard