Geen categorie

Turnhout een crimineel hol -2-

Afbeeldingsresultaat voor fotos politie

Het eerste deel van Turnhout een crimineel hol, deed mijn blog bijna ontploffen. Op amper 48 uur tijd werd deze 1.450 keer gelezen. Goed voor 30 lezers/uur. Iemand wierp me voor de voeten dat de vermelde gegevens ‘referentieloos’ zijn. Dat wil ik in dit 2e deel zeker goed maken.

https://wolput.com/2017/07/25/turnhout-een-crimineel-hol/

De cijfers die ik citeerde hadden enkel betrekking op volgende criminele feiten : woninginbraken, drugs, straatcriminaliteit en illegale migratie/mensenhandel. Deze opdeling kan ik niet terugvinden op de websites van andere politiezones. Dat is al een merkwaardige vaststelling.

Daarom vergelijk ik nu de nationale statistieken, waarbij je een rapport per gemeente kan raadplegen. Bij deze een overzicht van wat er uit deze statistieken –2016-is vast te stellen.

http://www.stat.policefederale.be/criminaliteitsstatistieken/rapporten/

-Voor de goede orde even vermelden dat ik de cijfers ‘overtreding lokaal politiereglement, de GAS-boetes vermoed ik- NIET in aanmerking neem-

In Turnhout werden 4.077 feiten geregistreerd. Goed voor 9,37 feiten per 100 inwoners. De rest van de politiezone klokt af op 3.176 feiten of 3,97 per 100. De meest vergelijkbare stad in het Arrondissement is Geel. Met 39.535 inwoners en 2.200 feiten is Geel goed voor 5,56 feiten per 100 inwoners.

Andere steden met een centrumfunctie zijn Mol (5,22/100) Herentals (5,82/100) en Hoogstraten (6,62/100)

De grootstad Antwerpen heeft 60.128 feiten geregistreerd, of 11,51/100. Turnhout zit duidelijk in de slipstream van Antwerpen.

Ik vergeleek ook even de statistieken van (centrumstad) Brugge. Zij tellen 9,07 feiten/100 maar hebben jaarlijks wel zo’n 6,5 à 7 miljoen toeristen over de vloer. Centrumstad Oostende is op het eerste zicht ook een crimineel hol met 11,37/100. Maar het feitelijke inwonersaantal ligt daar omwille van de 2e verblijvers en het verblijfstoerisme vele duizenden hoger dan het officiële cijfer van 70.822. En ook Oostende krijgt jaarlijks enkele miljoenen toeristen over de vloer. 

k ben van mening dat deze cijfers voldoende duidelijk aantonen dat het vraagteken achter Turnhout een crimineel hol, mag worden weggelaten.

Andere conclusies ga ik hieraan niet verbinden. Dat zie ik als de taak van de huidige en toekomstige politieke partijen in mijn stad. Van een uitdaging gesproken !!

Standaard

Een gedachte over “Turnhout een crimineel hol -2-

 1. raymond schenkels zegt:

  Dré,

  Wat ik reeds aangaf wordt met deze nogmaals in de verf gezet.
  Waarschijnlijk weet iedereen het wel, maar…
  Is inderdaad meer dan zo maar een aandachtspunt, en meer dan zo maar een onderzoek waard.
  Het samenvallen van de armoede(grens) in Turnhout zal naar mijn buikgevoel niet vreemd zijn aan deze situatie.
  Criminaliteit vanuit een honger en dorst gevoel (en deze is er) is te begrijpen maar niet goed te praten. Hiervoor moeten andere oplossingen gecreëerd worden..

  Raymond

  Like

Reacties zijn gesloten.