Geen categorie

Politiecontroles

Afbeeldingsresultaat voor fotos van identiteitscontroles

Etnisch profileren
Vreemden niet meer controleren dan niet-vreemden

Een zoektocht naar wat etnisch profileren betreft brengt me via google vooral op Nederlansde sites. Van politie, kranten, overheden…De eenvoudigste verklaring lijkt mij de volgende : Discriminatie door de politie heet tegenwoordig ‘etnisch profileren’.
https://de-gids.nl/2014/no7/etnisch-profileren

Bij ons is het Bart Somers, die als Mechelse burgemeester de discussie actueel heeft gemaakt.
http://www.gva.be/cnt/dmf20170711_02966836/vakbonden-over-id-controle-tegen-etnisch-profileren-in-mechelen-zoveelste-vorm-van-verantwoording

Via mijn facebookpagina stelde ik hem volgende vraag : vanaf wanneer is er sprake van etnische profilering ? Is dat zodra er meer ‘vreemden’ worden gecontroleerd dan hun aandeel in de bevolking ? Of moet rekening worden gehouden met enkele parameters zoals deze al aan bod kwamen in het rapport van Marion Van San ? Of het feit dat zowat 50% van de gedetineerden van vreemde origine zijn ?
http://de-bron.org/content/marion-van-san-wordt-ere-hersteld

Twee dagen de website van twee kranten wat nader bekeken, niet echt uitgeplozen. Maar toch wel heel wat markante vaststellingen van criminaliteit door en van vreemden. Ik som ze op
*20 koppige drugsbende krijgt samen 47 jaar cel (in Turnhout) Voornamelijk Griekse en Albanese mannen.
*Bende in cel die werven plunderde, 2 Roemenen aangehouden terwijl al 3 roemenen in de cel zitten als verdachten (Turnhout)
*Albanees krijgt 2 jaar cel  (Tongeren)
*Brugge : kopstuk Roemeense dievenbende krijgt 8 jaar effectief
*Brugge : onderzoeksrechter heeft 2 mannen aangehouden die illegaal in ons land verbleven. Zij gooiden een petanquebal in het gezicht van hun slachtoffer
*Kledij gestolen in Herselt. Camerabeelden die online werden gezet, maken duidelijk dat het 2 zwarte vrouwen betreft
*Parket zoekt verdachten brutale overval. 2 Afrikaanse mannen en 1 met Noord-Afrikaans uitzicht (Mechelen)

Wedden dat er een discussie aankomt over etnisch profileren in de media ? En dat het moet stoppen met het vermelden van (vreemde) afkomst ?

Alsof je de problemen zou oplossen door ze niet meer te benoemen. Dat is in het verleden afdoende bewezen, dat het niet benoemen van…een totaal foute strategie is !!

Standaard