Geen categorie

Geweld in Hamburg

Afbeeldingsresultaat voor fotos geweld Hamburg

Extreem geweld is inherent aan dergelijke  betogers en betogingen.

Juni 1997. Ik was in dienst bij ACV Kempen. Er werd me gevraagd of ik een groep die bij wijze van protest, op weg waren naar Amsterdam, gedurende enkele dagen wou begeleiden.  Zij zouden daar samen met vele anderen, gaan protesteren bij gelegenheid van de Europese top.

Deze groep van een 4O tal personen was vertrokken in Spanje. Te voet, met de trein…zouden ze zo aankomen in Antwerpen. Daar werden ze ontvangen door de collega’s van ACOD Antwerpen. De volgende dag zouden ze met de trein aankomen in Tielen. Korte tijd voor ze arriveerden in Tielen, werd ik verwittigd door de Antwerpse ACOD collega’s, ‘dat het een erg moeilijke groep was’…

Het was gloeiend warm toen ik op het perron de groep stond op te wachten. Maar ik was voorzien -dacht ik toch- op voldoende drinken. Mijn dienstwagen had ik volgestouwd met heel veel blikjes en flesjes frisdrank. Ruim voldoende ! Helaas…de eerste 15 à 20 deelnemers die het snelst bij mijn auto kwamen, plunderden alle frisdrank en staken er hun rugzakken mee vol. Zo kreeg ik bijna slaande ruzie met hen die dus niets meer hadden…

Via Tielenheide gingen we richting Turnhout. Dit parcours was echter fel tegen hun zin want zij wilden absoluut via de ‘gewone weg’. Er was daar echter geen toestemming voor van de politie…Bij het toekomen in de industriezone werden wij opgewacht door schepen Toon Depreeuw (zaliger) die hen een uiteenzetting zou geven over de tewerkstelling in Turnhout. Maar ook dit interesseerde hen duidelijk geen zier…

Het avondmaal èn de overnachting had ik geregeld met en in het WEB (toen nog in de Slachthuisstraat) Wij boden hen een volledige warme maaltijd aan + drankje. Maar…ook hier weer was voor de meesten 1 drankje niet genoeg en namen ze zoveel als wat ze zelf wilden…Voor de overnachting hadden we bij het Rode Kruis veldbedjes gehuurd. Maar…die namen ze allemaal ongevraagd mee op hun verdere tocht !

Tijdens de avond waren we met de groep naar de Wollewei gegaan (met een bus) Ook daar weer hadden we voorzien dat iedereen drie gratis drankjes kon hebben, maar ook hier namen ze zoveel als wat zij wilden…We hadden toenmalig Staatssecretaris Jan Peeters van sp.a uitgenodigd om zijn beleid inzake Maatschappelijke Integratie te komen toelichten…maar wat hij ook vertelde, NIETS was goed en de temperatuur (en het alcoholgebruik) liep zodanig op dat we Jan moesten ontzetten of hij werd zowaar gelynched…

Tijdens de nacht moest de politie enkele malen uitrukken naar het WEB. Er kwamen een boel klachten van buren wegens nachtlawaai…Bij hun vertrek de ochtend nadien, na het ontbijt, nam iedereen ook nog mee wat hij dacht te kunnen gebruiken uit de WEB-winkel. Ongevraagd en onbetaald alweer. De rekening werd ons achteraf toegestuurd.

Ondertussen was ik tot de vaststelling gekomen dat ik een groep ‘ongeregeld’ op sleeptouw had genomen met flink wat alcoholisten, daklozen en druggebruikers. Voor sommigen onder hen moest ook een dokter langs komen wegens zelfverminking bij gebrek aan drugs…

U kan zich mijn opluchting voorstellen toen ik deze groep in de late namiddag in Poppel aan de grens kon overdragen aan enkele Nederlandse collega’s. Ook hen had ik duidelijk gemaakt dat het een moeilijke groep was.

Tijdens de Eurotop zelf ging het er ook erg warmpjes aan toe in Amsterdam. Later kregen politie en justitie verwijten dat ze zoveel ‘betogers’ hadden opgepakt. Maar daarvoor verwijs ik je graag naar enkele artikels uit het NRC Handelsblad van die tijd.

http://retro.nrc.nl/W2/Lab/Eurotop/

Standaard