Geen categorie

Geen ring nodig ?

Afbeeldingsresultaat voor fotos ring turnhout

Turnhout heeft de ambitie om een zorgstad te worden. Hoe ze dit willen waarmaken ? Enerzijds met een nieuw ziekenhuis aan de Steenweg op Merksplas en anderzijds door het ziekenhuis Sint-Elisabeth om te vormen tot innovatieve zorgpool.
Deze plannen op lange termijn -minstens 10 en wellicht nog enkele jaren meer- koppelen ze zowel aan mobiliteit -realisatie van het stedelijk plateau- als aan tewerkstelling van laaggeschoolden. Deze nobele plannen en uitvoering ervan, zullen wellicht nog meer dan één (nieuwe) legislatuur omvatten.
De directie van het AZ-Turnhout wist ook nog te vertellen dat het rondmaken van de ring niet nodig is in functie van het ééngemaakte ziekenhuis. Samen mèt de stad zetten zij nu in op de realisatie van de ondertunneling van de ring ter hoogte van het stadspark.

Verrassende wending nadat het schepencollege amper enkele weken geleden hun -weliswaar onbetaalbare- intentie bekend maakte, om de ring in het noorden door te trekken ? Met maar liefst 4 lokale politici in de raad van beheer van het AZ Turnhout, zou dit nieuws alleszins niet mogen verbazen…http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-turnhout/ring-wordt-doorgetrokken-met-tunnel-a3159629/
Mij verbaast het wel. Ik ben te weinig beslagen in mer- of andere rapporten en studies. Maar ik ga er wel vanuit dat de verkeersintenisteit op de Turnhoutse ring, het volgend decennium enkel maar zal toenemen.

Het zou wel eens kunnen dat deze houding vooral is ingegeven omwille van erg tactische overwegingen. Meer bepaald om volgende redenen 1) zo krijgen ze de zwartepiet over het doortrekken van de ring niet toegespeeld. 2) tegelijk ontmijnen ze ook de discussie over de campuskeuze als dusdanig en zal dit wellicht ook géén onderwerp (meer) zijn in de verkiezings-campagne van 2018 en 3) alle neuzen staan nu voor Vlaanderen, financier van zowel een ééngemaakt ziekenhuis, de innovatieve zorgpool op Sint-Elisabeth, het stedelijk plateau en de eventuele doortrekking van de ring, in één richting.

Bij al deze plannen toch ook even volgende bedenkingen

1) het heeft er alle schijn van dat de bewoners van de Fonteinstraat en van de Heizijde opgezet zijn met de plannen voor heraanleg van hun straten. Dat als gevolg daarvan deze straten de rol van verbinding van en met het noorden gaan invullen lijkt geen bezwaar. Of wel ?!

2) tewerkstelling en vooral van laaggeschoolden is voor Turnhout enorm belangrijk. Maar daarmee wachten ze best niet tot de zorgplannen allemaal in uitvoering zijn of komen. Want dat duurt nog veel te lang. Trouwens iemand een idee hoeveel werknemers zonder diploma/getuigschrift er nu reeds werkzaam zijn bij het AZ Turnhout ??

Standaard