Geen categorie

Lawijt in ’t stad

Afbeeldingsresultaat voor fotos lawaaioverlast

De krant Het Nieuwsblad hield een enquête over geluidshinder. De resultaten hiervan werden op de website van 10 juni vermeld. Op die website van het NB vond ik lokaal geen verwijzing naar deze enquête. Daarom ga ik er in mijn blog wat nader op in. http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20170609_02918378
De cijfers voor Turnhout zijn in deze niet goed. Met een totaalscore van maar 4,5 op tien zijn we na Antwerpen de meest lawaaierige stad in de provincie. Net als inzake stijgende armoede, lage welvaartsindex, grote werkloosheid, veel leefloners en groot aantal vreemdelingen in Turnhout, bekleden we inzake lawaaihinder een alles behalve benijdenswaardige tweede plaats. Antwerpen scoort met 3,9/10 maar O,6 procentpunten lager.
Vooral het omgevingslawaai, met een score van 3/10 stoort de Turnhoutenaar. Overdag is er sprake van 3,7/10 terwijl we tijdens de nacht net iets meer halen dan 5/10. Annick Gilles, tinnitusexperte van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen zegt over deze lawaaihinder het volgende : zij benadrukt dat elke persoon geluid anders ervaart. “We spreken van lawaai als het storend is en van geluid als het niet storend is.

Dat onderscheid hangt af van persoon tot persoon. Je hebt mensen die het minste geluid al lawaai vinden en je hebt mensen die tegen veel lawaai kunnen zonder daar veel last van te hebben.”

Wat mijn ervaring van lawaaihinder betreft, noem ik drie zaken op.

1) je komt tegenwoordig steeds meer jongeren tegen die hun eigen mini-muziekinstallatie bij zich dragen. Draadloze speakers van nog geen 20cm groot. Sommigen hangen dat aan hun fiets-stuur. Anderen leggen het neer op een bank in het salon van de Markt. Wie zich dan in hun omgeving bevind ‘mag’ ongewild meeluisteren…

2) waar ik mij ook enorm aan stoor is aan mensen die hun hond laten baden in het fontein van het Turnhoutse salon. Niet iedereen laat de hond er gewoon eventjes doorlopen. Sommigen laten die hond dan minutenlang (ik timede eens een keertje 15 minuten) aanhoudend blaffend genieten van deze douche.

Het hoeft geen betoog dat je van dat aanhoudend geblaf kan genieten over de hele grootte van de markt en op alle terrassen. Bovendien verlaten de kleine kindjes dan maar het fontein. Wellicht uit schrik voor die aanhoudend blaffende hond.

3) Moto’s en brommers met bulderende uitlaat en snerpende banden (soms zelfs in begeleiding van ook al erg lawaaierige bruiloft-stoeten) zijn ook nog zo’n storende bron van lawaaihinder

Het kan dan wel zijn dat lawaaihinder een subjectieve ervaring is, maar voor mij zijn zowel die aanhoudend blaffende honden, de veel te luide speakers en die knallende motoren, overduidelijk lawaai en dus erg hinderlijk !

Het is allemaal niet direct iets om friejet op te zijn, maar misschien is het toch nuttig dat het beleid eens nagaat of en hoe één en ander wat meer aan (stillere) banden kan worden gelegd.

Waarvoor dank!

 

 

Standaard

Een gedachte over “Lawijt in ’t stad

Reacties zijn gesloten.