Geen categorie

Turks cultureel centrum

Het Hells Angelscafé is twee jaar geleden uitgebrand na een brandstichting. 'Hier komt vzw Mevlana. Turks cultureel centrum', staat nu te lezen op het bord voor het gebouw. - Foto Wiggenraad

Foto Wiggenraad   HLN
Café ’t Zwart Water, een beruchte kroeg langs de Steenweg op Baarle-Hertog in Turnhout, krijgt een nieuwe invulling. De vzw Mevlana wil er een ‘Turks cultureel centrum’ van maken. Dat is wat er te lezen stond in HLN van 29 augustus 2015

http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-turnhout/motorbendecafe-wordt-turks-centrum-a2438843/

Op dat ogenblik was het stadsbestuur van Turnhout nog van niets op de hoogte. Wat is de actuele toestand en is er eventueel een link met Diyanet, recent nog de lange arm van Erdogan genoemd door de Belgische staatsveiligheid.

-Er word nog steeds hard gewerkt aan de Stwg. Op Baarle-Hertog

-komt er een Moskee ? Antwoord is JA. In de statuten van deze vzw Mevlana is duidelijk opgenomen dat er een moskee komt. Net zoals zalen voor sport verloving- en huwelijksfeesten !

-is er een link met Diyanet ? Ook hierop is het antwoord duidelijk en ondubbelzinnig : JA. Zo staat er te lezen in de statuten : de goedkeuring krijgen van de internationale vereniging Diyanet van België. De vereniging (Mevlana) is RECHTSTREEKS aan de internationale vereniging van Diaynet van België verbonden EN ERAAN ONDERGESCHIKT

Verder is ook nog voorzien dat de fiscale attesten voor giften zullen worden afgeleverd door Diyanet en is de hogere inspectieraad van de vereniging uiteraard ook weer de internationale vereniging van Diyanet België

-Is het Turnhoutse stadsbestuur ondertussen al wel op de hoogte van één en ander ? Die vraag moeten ze uiteraard zelf beantwoorden.

Wat de reikwijdte van de verenigingsactiviteit betreft :

om de nationale en spirituele waarden van de Turkse gemeenschap EN haar IDENTITEIT te behouden…Dat lijkt me alvast ferm in tegenstrijd met integratiebevorderend werken, waarvan -pro forma wellicht- sprake in hun statuten.

Standaard

4 gedachtes over “Turks cultureel centrum

 1. Beste Dre,
  Het is wel Diyanet ipv Diaynet.

  In 2015 stonden die gasten op Fris Gemixt met een bordje in het Nederlands voor steun aan het Turks Gemeenschapscentrum (of Cultureel Centrum). In het Turks klonk het vlakaf “Mevlana Camii”, wat gewoonweg Mevlana moskee wil zeggen. Het gaat hier dus inderdaad over een moskee die vermomd is als cultureel centrum.

  Wat het voor mij nog erger maakt is dat zij de naam van Celaleddin Rumi (Mevlana) die staat voor tolerantie en humanisme misbruiken voor een eng nationalistische (AKP) en sektarische (soeni) gebedsplaats.

  Beste Groeten,
  Luc

  Like

  • Dankjewel voor deze reactie. Het maakt nog duidelijker dat mijn blog in deze een ‘alarmerend karakter’ heeft…Tegelijk vind ik het eigenaardig dat er vanuit onze lokale overheid niet meer geweten is over deze aangelegenheid…

   Like

 2. Peter zegt:

  Luc, de Turkse en ook andere moslimgemeenschappen zien een moskee altijd als een ontmoetingsplaats voor gebed, culturele en educatieve activiteiten. Dat heeft niks met ‘vermomming’ te maken …

  Like

  • Ik denk dat je de bemerking van Luc niet echt goed hebt gelezen. Waar het hem -overigens naar mijn mening terecht- om gaat is dat het niet is of wordt aangekondigd als een moskee maar als een cultureel centrum. Bovendien is zijn slotbedenking toch ook wel erg fundamenteel.

   Like

Reacties zijn gesloten.