Geen categorie

Hervestigen

Afbeeldingsresultaat voor fotos westhoek

Een Turnhouts hulpprogramma voor de Westhoek

Feit : Turnhout kreunt steeds meer onder de stijgende armoede. West-Vlaanderen zoekt naar nieuwe, jonge en dynamische inwoners. Ligt hier geen weg open voor een hulpprogramma ??
http://www.standaard.be/cnt/dmf20170224_02750308
Met zowat 2600 werklozen in Turnhout, ligt dat cijfer -in verhouding tot de bevolking- flink wat hoger dan in de West-Vlaamse centrumsteden. Bovendien daalt in onze stad, het aantal ook veel minder snel dan in de rest van Vlaanderen.

Enkele weken geleden pakte OCMW-voorzitter Luc Op De Beeck uit met dramatische cijfers inzake leefloners in Turnhout.
Met 1150 zijn ze. Hij wil nu een aantal projecten op poten zetten waarbij het ocmw zelf tewerkstelling wil creëren. Hij wil er maar liefst –700– aan de slag.

Nu weten we dat in de Katholieke ritus, 7 een heilig getal is. Ik vermoed dan ook dat de ocmw-voorzitter bij dit getal van –700– even last had van een bijbelse dwaling met daarbij misschien wel het bijbelse liedje ‘tot zevenmaal zeventig maal’ in gedachten.

Naar een hervestigingsprogramma

Er zijn de laatste maanden heel veel jonge en dynamische asielzoekers erkend. Een flink aantal van hen heeft zich bij OCMW Turnhout aangeboden om leefloon aan te vragen. Uit de dagelijkse praktijk weten we dat het voor veel vluchtelingen, uiterst moeilijk tot onmogelijk is om werk en huisvesting te bemachtigen.

De Westhoek kreunt onder de vergrijzing en de braindrain, zeggen ze zelf. In Kortrijk bvb stijgt het aantal leefloners slechts minimaal. Men kijkt er al een tijdje over de grenzen om arbeidskrachten aan te trekken…
http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-roeselare/aantal-leeflonen-stijgt-amper-a2788502/

Europa ‘lult’ al jaren over hervestiging van vluchtelingen ‘in Europa en de wereld’…maar daar komt erg weining van in huis…
Ook  Turnhout, krijgt op dat vlak geen poot aan de grond/in huis binnen de gemeenten als Beerse, Vosselaar en Oud-Turnhout die deel uitmaken van de stadsregio. Daar kan zelfs geen regioraad ook maar iets aan veranderen !

De vraag/noodkreet van de Westhoek lijkt me een enorme opportuniteit om tot een hervestiging van (bvb) erkende vluchtelingen uit onze stad en omgeving, te komen in Vlaanderen… Mits de nodige begeleiding en omkadering uiteraard ! Tot zeven maal zeventig maal, moet daar wel kunnen lukken !

Wie neemt een initiatief ?

In de grote groep leefloners in onze stad, zijn er zowat 350 nog bezig om voldoende kennis van het Nederlands te verwerven.

Laat ons dit meteen met een West-Vloams sausje overgieten.

Standaard