Geen categorie

Wat kan jij (niet)?

Geen diploma maar niet dom

We horen en lezen het weer van alle kanten : de economie trekt aan en er zijn weer meer jobaanbiedingen. En dan steekt, zowat automatisch, het probleem van de moeilijk in te vullen vacatures ook weer de kop op. Letterlijk soms ook in één of andere krantenkop zoals deze  BEDRIJVEN VINDEN MOEIZAAM ONGESCHOOLDE WERKKRACHTEN; Gezocht: kandidaten zonder diploma; Zelfs vacatures waarvoor geen enkel diploma nodig is, raken moeilijk ingevuld.

http://www.standaard.be/cnt/dmf20170110_02667912  

En ook als vanzelfsprekend komen er dan veel -vooral negatieve- reacties van mensen die stellen dat ‘wie wil, werk heeft’, of ‘werklozen worden te veel gepamperd’ of nog ‘vakbonden hebben er alle belang bij dat de werkloosheid hoog blijft’…
Daarom doe ik nog eens een poging om enkele hardnekkige misverstanden uit de wereld te helpen.

Het is absoluut niet zo dat, voor een job waarbij geen diploma vereist is, je niks moet kunnen of kennen. Enkele voorbeelden om dit te verduidelijken :

Een ober of dienster, hoeft zeker geen bachelor of universitair diploma te hebben, integendeel. Maar…als klant verwacht je wel een aantal vaardigheden zoals klantvriendelijkheid en productkennis. Maar ook een goed en verzorgd voorkomen. Verder is er -voor eender welke job trouwens- ook een goede fysieke conditie nodig.

Een chauffeur van  De Lijn moet vanzelfsprekend GOED op de hoogte zijn van het verkeersreglement en dit ook willen naleven; het routeschema van buiten kennen; moet eveneens wat klantvriendelijkheid aan de dag leggen ; een beetje flexibel zijn; en moet zijn kalmte weten te bewaren als hij/zij voor de zoveelste keer die dag, in een file staat. Een beetje technische kennis mag ook nooit ver weg zijn…

Wat voorafgaat, wordt in het vakjargon attitudes genoemd. En nee, het is niet vanzelfsprekend dat elke werkloze (geschoold of ongeschoold) aan deze specifieke vakvoorwaarden voldoet

http://www.encyclo.nl/begrip/attitude

Voor groepen zoals migranten en vluchtelingen is ook de taalverwerving  essentieel. Niet dat het redenaars moeten worden in de Nederlands taal. Maar dat werkgever en werknemer mekaar moeten kunnen verstaan en begrijpen is absoluut noodzakelijk. Idem voor klanten zoals  bij dienstenchequewerknemers.

Misschien moet er bij VDAB en/of outplacementkantoren beter en meer aandacht worden geschonken aan het bijbrengen van deze attitudes. Misschien moet en kan er bij werkgevers ook wat meer aandacht en vooral wat meer tijd worden vrijgemaakt om deze benodigde vakbekwaamheden bij te brengen en te trainen.

Dit niet doen zal- net als in het verleden -enkel leiden tot het draaideureffect bij moeilijker te plaatsen doelgroepen op de arbeidsmarkt. Met andere woorden : ze krijgen een kans als het wat beter gaat maar vliegen er onmiddellijk weer uit als er een knik komt in de economie.

Het lijkt me essentieel om net dat draaideureffect te vermijden !. Want dat leidt enkel tot demotivatie voor hen die het sowieso al moeilijk hebben om aan de slag te gaan en te blijven.

Standaard

2 gedachtes over “Wat kan jij (niet)?

Reacties zijn gesloten.